Орденът на рицарите тамплиери в България откри и освети нова чешма в градинката на Националната художествена галерия вчера.

Мястото не е избрано случайно, тъй като тя е част от историческото наследство на България", споделя Приор Румен Ралчев.

Тази година по инициатива на софийските командарии е създадена и регистрирана Фондация „Княз Борис-Михаил І", която се заема със задачата да реновира чешмата в бившата царска градинка.
Събитието уважиха представители на кметството-домакин, бизнесмени, рицари и дами от Ордена на тамплиерите в България и Европа.

Фондация „Княз Борис-Михаил І" стартира и инициатива по възстановяване на Гложенския манастир, който има 800 годишна история.
В него се възстановяват стенописите, а с допълнителни средства се създават и иконописи на едната му страна.

Тази вечер по повод на 700 години от разбиването на Ордена на рицарите тамплиери в хотел „Кемпински - Зографски" ще се проведе тържествен  възпоменателен ритуал, на който ще бъде почетена паметта на рицарите от Ордена.

По време на ритуала ще бъдат отличени с уникални медали и грамоти рицари и дами, които са помогнали за развитието на Ордена на тамплиерите в България.

На днешната дата в Брюксел магистратурата на Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим се събира и по повод влизането в длъжност на Великия Приор на Сърбия Деян Милекович, който вече ще заема поста Заместник Велик Майстор на Ордена в Европа.

В България Орденът на рицарите тамплиери има 8 командарии (организации на регионален принцип) с повече от 170 члена - рицари и дами.
В Ордена се приемат само християни, но членовете му активно търсят диалог с другите религии.

Основните цели на тамплиерите в България са запазването на християнството и християнските ценности, търсенето на диалог с другите религии, утвърждаването на името на Ордена, трайно присъствие в обществото и интегрирането на тамплиерите в други организации, за да може да се търси помощ в решаването на редица социалните проблеми.