Атентат с кола-бомба, последван от втори с участието на терорист-самоубиец отнеха живота на 7 души в Западен Ирак, предаде АФП. Четирима от загиналите са полицаи, над 50 души са пострадали при нападението, насочено срещу щаб на силите за сигурност в град Рамади. В неделя в района е бил назначен нов полицейски началник.

Говорителят на силите на реда заяви, че натъпкан с експлозиви автомобил е бил взривен близо до държавни сгради в града. Експлозията е станала около 9:30 часа сутринта местно време. Около 15 минути по-късно се е взривил и терорист-самоубиец. При нападението има много пострадали жени и деца.

Днешният атентат е първото терористично нападение след преизбирането на премиера Нури ал-Малики. Той оглави трите министерства, отговорни за безопасността в страната - на отбраната, на вътрешните работи и на националната сигурност. Тяхната задача ще се гарантира сигурността в Ирак след планираното за края на следващата година изтегляне на 500 000 американски войници.

В първото си обръщение за втория си мандат Малики подчерта готовността на новото правителство да се бори срещу „огромните" заплахи срещу националната сигурност на страната. Той подчерта, че трите приоритета на кабинета ще бъдат „сигурността, електрификацията и добрите отношения с другите държави".

Нападението в Рамади е и своеобразно „бойно кръщение" за новия полицейски началник ген. Абдел-Хади Рзеик. Неговият предшественик беше отстранен след друг атентат от 12 декември, при който загинаха 11 души, сред които и шестима полицаи.

Рамади, разположен на 100 км. от Багдад, е столица на сунитската провинция Анбар. Тя е най-голяма по площ в страната и се смята за основен опорен пункт на сунитските екстремисти след влизането на американската армия в страната през 2003г. През 2006г. голяма част от местните племена минаха на страната на съюзниците и насилието значително намаля.

Въпреки това, все още има кървави нападения. На 18 февруари тази година терорист-самоубиец уби 10 души, сред които четирима полицаи и младо момиче в административна сграда.