В момента има всички шансове да запазим мнозинството в 43-тото Народно събрание. Това обяви пред журналисти в парламента народният представител от Реформаторския блок (РБ) Радан Кънев.

Колегата му Найден Зеленогорски добави, че за РБ е ключово важно правителството на Бойко Борисов да има подкрепата на Патриотичния фронт.

Днес министърът на здравеопазването Петър Москов, който е от квотата на РБ, Радан Кънев и Найден Зеленогорски отидоха „на крака" в парламентарната стая на патриотите, за да разговарят за пореден път за недоволството на ПФ от назначения в изпълнителната власт и местната управа от страна на РБ.

"Явно ще се водят още разговори, за да стигнем до общо решение, като желанието ни е да има такова решение", разказа след срещата Кънев. Реформаторът Зеленогорски пък напомни, че от РБ още от самото начало са заявили участието си в правителство, само ако се получава подкрепата на ПФ, а така се гарантира, че няма да се стигне до евентуална парламентарна подкрепа от политически сили, подкрепяли кабинета „Орешарски". „Търсим общо решение, което да ни води към голямата цел", увери Зеленогорски.

„Поставихме казуса още веднъж за назначенията на зам.-министъра на отбраната Орхан Исмаилов и на областния управител на София Веселин Пенев", разказа за срещата и съпредседателят на ПФ Валери Симеонов. Той напомни, че това са неприемливи кандидатури и са в противоречие на техните искания от преговорите за съставяне на кабинет „Борисов 2".

Окончателният отговор обаче трябва да дойде другата седмица, като тогава ще се съберат всички партии от коалицията на Патриотичния фронт, а после ще разговарят и отново с реформаторите.

Реформаторите и патриотите да бъдат така любезни да се разберат за Орхан Исмаилов. Това призова по-късно пред журналисти в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов, попитан дали Исмаилов ще бъде отстранен от поста на зам.-министър на отбраната.

Борисов обясни, че Орхан Исмаилов е предложен от Реформаторския блок, при това лично от министър. „На базата на тази тежка коалиционна култура, която е демонстрирана в момента, аз съм го назначил", отсече той.

Относно евентуално разполагане на танкове на НАТО, премиерът Бойко Борисов припомни, че днес от трибуната на парламента ясно и точно е заявил, че България няма да воюва с никого.