Ловешкият районен съд за първи път в България се произнесе с присъдата „невинен" по дело за притежание и отглеждане на марихуана.
Марин Калчев от града на люляците бе обвинен в това, че е засадил и отгледал две растения коноп, с които е облекчавал симптомите на множествената склероза, от която страда.

На 12 февруари ловешкият съд назначи тройна експертиза, с която да се докаже  въздействието от лечението с домашноотглежданите конопени растения. Именно тя е имала и окончателната тежест при определянето на оправдателното решение.

След проведените анализи експертите категорично са посочили, че употребата на марихуана с лечебна цел води до подобрение в симптоматиката на заболяването при Марин Калчев, намалявайки чувството на умора и „скованост" при физическо натоварване. Наред с това, растението е повлияло благоприятно и на общото му здравословно състояние.

Случаят е прецедент за България, но е твърде възможно решението на съда да бъде отправна точка при гледането на други подобни дела занапред.