Научихме от новините, че този проект ще бъде спрян.

Това заяви пред депутатите премиерът Бойко Борисов във връзка с изслушване по казуса с прекратяването на проекта „Южен поток".

Стана ясно от думите му, че правителството не е получавало официално уведомление, че проектът се спира. Той поиска от депутатите конструктивен разговор и съвети, с които той да отиде в Брюксел, за да изрази българската позиция по въпроса.

Все още кабинетът не е получил договорите за „Южен поток". Никой не е прочел и цифра колко ще спечели страната ни от проекта, обясни Бойко Борисов.
Той настоя депутатите да поискат, ако трябва силово, договорите (за момента не е ясно, какво има предвид премиерът за "силовото поискване", б.р.).

На мен ми трябва българският парламент да ми постави ясни задачи
Б. Борисов

Премиерът припомни, че е питал предшественика си Пламен Орешарски дали е чел договорите, а той е казал, че не е.

Не се знае каква е печалбата ни от проекта, според министър-председателя. Ако г-н Чобанов или Драго Стойнев знаят, да ми кажат къде да ги прочета, настоя Борисов.

В Брюксел премиерът щял да пита, ако тръбата мине през Гърция, дали южната ни съседка ще ни продава газ. 100 милиона лева е вложило правителството в бюджет 2015 за изграждане на интерконекторната връзка с Гърция.

Партиите в ляво и дясно имат право да питат руската страна за проекта, според Бойко Борисов. Ако действително ще печелим по 400 милиона евро на година, проектът щял да е печеливш за страната ни, според премиера.

На мен ми трябва българският парламент да ми постави ясни задачи, настоя министър-председателят.

Борисов обвини БСП, ДПС и Атака, че подписали спирането на „Южен поток". Това му изказване предизвика бурни реакции в зала. Той даде на Цецка Цачева да прочете писмо от Пламен Орешарски, с което се спира проектът заради становището на ЕК. В края на изказването си Борисов поиска да се спаси проекта.

АБВ настръхна срещу ГЕРБ заради потока
Още...

Надявам се да намерите някакъв консенсус, пожела си малко по-късно премиерът, след като изслуша мненията на парламентарните формации.

Ако съм песимист, ще кажа половината не ме подкрепя, ако съм оптимист, ще знам, че половината парламент ме подкрепя, пошегува се той, перифразирайки явно метафората за „чашата с вода".

Борисов си пожела до края на деня депутатите да избистрят позициите си и 43 НС да има обща декларация. Тя е важна за преговорите с ЕК и Русия, обясни още министър-председателят.

Днес на МС щели да се вземат важни концесионни решения за добив на газ. В тази връзка Борисов увери, че ще изнасяме газ. Той обеща да има евтино парно и ток.

Бойко Борисов увери за пореден път, че иска да се строи "Южен поток" по европейските правила. Нямало нищо лошо да диверсифицираме източниците. Най-голямата диверсификация са нашите си източници, категоричен бе обаче министър-председателят.

До петък, ако той не получи договорите за "Южен поток" доброволно, щял с всички правомощия да ги изиска от руската страна, стана ясно още от думите му.

Преди изказването на министър-председателя Янаки Стоилов от БСП поиска в края на изслушването на премиера НС да излезе с декларация, в която да се заяви желание да продължи проекта. Социалистът настоя Борисов да поиска в Брюксел европейска помощ заради спрения проект.

За днешното пленарно заседание на парламента се регистрираха 167 народни представители. Със 190 гласа "за" депутатите приеха дневния си ред.