"Български държавни железници" ЕАД започнаха поредица от блокадни проверки на превозните документи на пътниците в пътническите влакове № 50225  (София - Дупница)  и № 50220 (Дупница - София), които от 9-ти декември се движат с обновена композиция от реновирани вагони.

Блокадните проверки се правят само в участъка между Перник и София, тъй като това е едно от направленията, по които масово пътуват гратисчии.

От БДЖ предоставят резултатите от проверките, като цифрите са достатъчно красноречиви.

При направените проверки в тези два влака на 13-ти декември е установено, че общо 156 пътника са се опитали да се качат във влака, без да имат билет.
На 106 пътника са издадени билети във влака по тарифа за "влаков" билет (чиято цена е по-висока от цената, която заплаща пътникът при закупуване на билет от билетна каса).
50 пътника са отказали да заплатят за билет и са били свалени от влаковете;

При направената днес сутринта проверка във влак № 50220  (влак № 50225 е следобеден и проверката в него предстои) са регистрирани общо 12 пътника без билети, от които само един е заплатил за "влаков" билет, а останалите 11 пътника са били свалени от влака.

Тези два пътнически влака се ползват основно от хора, които пътуват до и съответно от своето работно място.
До 9-ти декември тези два влака се движеха в състав от 7 вагона и разполагаха с 546 седящи места.

Сега композицията на двата работнически влака се състои от 8 реновирани вагона, които са не само по-комфортни, но и всеки от тях има по-голям капацитет от седящи места, като общата бройка на седящите места в обновената композиция е 664.