Пред репортери в Лондон, американският държавен секретар Джон Кери заяви, че връзките между Великобритания и САЩ са силни както винаги, въпреки че британския парламент не подкрепи ударите срещу Сирия за които Дейвид Камерън беше поискал одобрение.

Кери също така разкри и част от информацията, с която разполага за хората с достъп до химически оръжия от правителството на Башар Ал Асад.

„Контролът върху химическите оръжия в Сирия е много затегнат от режима на Асад. В действителност, Башар Ал Асад, брат му Махер Ал Асад и един генерал са тримата души, които имат контрол върху движението и употребата на химически оръжия." заяви Кери след среща с британския си колега Уилям Хейг в Лондон.

На отговор на въпрос дали предаване на оръжията от страна на режима би спряло US-удари, той отговори „Разбира се, той би могъл да върне всяко едно от химическите си оръжия на международната общност през следващата седмица", но добави че Асад вероятно не би го направил.

Британския външен министър от своя страна подчерта, че въпреки че страната му няма да участва във военен удар, продължава дипломатическата си подкрепа за Съединените Щати. "Целите и усилията на Обединеното Кралство остават близко обвързани с тези на САЩ" заяви още Уилям Хейг.

По-късно на пресконференцията, Джон Кери се обяви за политическо решение на конфликта. „Ние не искаме нов Ирак или Афганистан", заяви Кери и добави че ударите на САЩ ще бъдат „невероятно малки и ограничени по обхват на действие", като не можело да бъдат характеризирани като война.

Той подчерта, че заедно с президента на САЩ, Барак Обама са на едно мнение, че решението на кризата в Сирия изисква политическо решение. "Няма военно решение на конфликта, не си правим илюзии по този въпрос" допълни още той.

Американския държавен секретар предупреди още, че непредприемането на действия срещу използването на химически оръжия би било по-рисковано отколкото да се предприемат.

Кери оцени високо двустранните отношения с Лондон. „Ние нямаме по-добър партньор", заяви той пред журналисти и акцентира върху „специалната връзка" между двете държави.

В края на пресконференцията, държавният секретар на Съединените Щати отново подчерта, че властите в Сирия имат "огромно количество" химически оръжия и допълни, че членовете на Конгреса могат да си извадят заключения на базата на предоставената им информация.