На този етап правителството няма да отпусне исканите от община Кърджали над 9 милиона лева за свлачището в село Сипей. Причината е липсата на гаранции, че укрепената територия ще издържи на ново раздвижване на земните пластове, каза при посещението си в района премиерът Бойко Борисов, предаде БНР.

Свлачището преди месец обхвана около 50 къщи, 5 от тях са разрушени. То се е появило заради преовлажняване на бентонитовите глини, върху които е построено селото.

Геолози препоръчаха спешно укрепване, но премиерът не е склонен да дава пари за това. Девет милиона да направим стена и след една година да тръгне и стената надолу и още девет да дадем. За девет милиона ще направя блок в Кърджали, където ще е обзаведен по най-добрия начин и ще живеят прекрасно, каза Борисов.

Според експертите от Минно-геоложкия университет няма гаранции, че укрепването ще бъде трайно, добави той.

Ако ми гарантират минно-геоложките специалисти, че ако изсипем девет милиона за една подпорна стена за 20 къщи, да ги търся. Те казват: "Сега ще ги направим, догодина ще тръгне стената. Не сме виновни, че е направена там къщата, че да я подвлече свлачището". Аз, където живея - в Банкя, беше свлачищен район и там строителството е ясно казано до колко етажа е и не може да се строи, каза още той.

Премиерът отправи упрек, че къщите са върху свлачище и попита направени ли са необходимите изчисления и сондажи преди построяването им.