Държавата може да увеличи възнагражденията в държавния сектор, на пенсионерите или на социално слабите, но в частния бизнес тези заплати се договарят. Това каза в предаването „Денят започва" по БНТ зам.-председателят на БСК Камен Колев. Там, където има възможност, нито един работодател няма да спести и да не даде на работниците това, което могат да получат на базата на изработеното, увери той.

Колев беше категоричен, че в различните сектори заплатите са различни. Затова зависи от конюнктурата и продуктите, които произвежда съответният сектор. „Но ние не можем да дадем едни минимални високи заплати на всички фирми в България, тъй като това ще доведе до фалит голяма част от тях", подчерта той.

Камен Колев и вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков дискутираха темата „Възможно ли е увеличение на заплатите с 20% до 50%?".

Социалните партньори у нас да договорят препоръчителен индекс за увеличение на заплатите, който да се прилага на практика, призова Ненков. Вчера от КНСБ обявиха, че има възможност доходите у нас да бъдат увеличени без от това да пострада икономиката. Цената на труда в България е седем пъти по-ниска от средната за Европейския съюз.

Според Ненков има техники, които доказват, че съществува несъответствие между ръста на работните заплати и ръста на производителността на труда между 20 и 50%. Оттам идва тезата, която развива Пламен Димитров за възможност за такива увеличения.