Слухове за възможно самоубийство или бягство от страната на Масатаки Шимидзу - шеф на компанията Tokyo Electric Power Company (TEPCO), която управлява АЕЦ „Фукушима" се разпространяват в Япония, предава "РБК".

Шефът на TEPCO не се появява публично от момента на аварията в АЕЦ и не взема участие в работата на държавната комисия, която се занимава с ликвидация на последствията от аварията.

По-рано постъпи информация, че Шимидзу може да бъде освободен от длъжността си заради катастрофата в АЕЦ, в резултат на което стойността на акциите на TEPCO падна с почти 70 % след катастрофата и на фона на слухове за нейната национализация.

Както съобщава изданието Business Insider Шимидзу не се е показвал нито в офиса на TEPCO, нито в своята разкошна квартира в Токио, не се е присъединил и към държавната комисия, която се зае с въпросите по безопасността на АЕЦ. Той просто е „легнал на дъното", както това направи шефът на концерна Toyota, когато се разгоря скандалът със спирачния педал на тези автомобили, което доведе до изтегляне на милиони коли от пазара.

Според информация на кореспондент на ИТАР-ТАСС Шимидзу е бил болен, може би наистина е в тежко психическо състояние от случилото се и слуховете, че е приключил със себе си може да не са безпочвени.