Щети за милиони нанесе лошото време на българските оранжерии. Пазарите останаха без български домати напролет, тъй като заради студа производителите са ги засадили по-късно, става ясно от репортаж на Нова телевизия.

Българските домати ще са по сергиите след първи април и е добре да се има едно наум, ако някой се опита да продаде червени плодове, произведени в нашата страна.

Колкото по-рано българските домати са по пазарите, толкова по-скъпо са платили за отглеждането им земеделците. В един отгледан домат реално 12% са парите, които са били платени за семена, торове и препарати. 18% от стойността на домата са използва, за да се плащат заплати на работниците, а рекордните 70% от всеки един домат отиват за отопление на оранжериите, става ясно от репортаж на Нова телевизия.

Само подмяната на счупените стъкла вследствие на снега в една от оранжериите в страната струва на собственика 100 000 лева. Щетите от погубената продукция са много по-големи. За броени часове, снегът е съсипал 64 декара от оранжериите на Йордан Балабанов край Първомай.

По данни на Министерството на земеделието и храните през миналата година, лошото време унищожи напълно над 200 000 декара насаждения. Държавата отпуска 6 млн. за компенсации, а пострадалите земеделци трябва да подадат заявление за помощ до края на март и ще получат парите си до два месеца.
„Загубата е огромна за нас", призна той.

2 млн. лева е загубата му от погубената реколта, а още 5 млн. лева - от повредената конструкция, която дори още не е изплатена на банката, но това не е единственият му проблем. „Ние сме много зависими от слънцето и през месец март, слънцето беше доста по-малко, валежите бяха много, което донесе допълнителни щети", разказа той.

Производителите масово заменят природния газ с пелети, за да намалят три пъти разходите за отопление. По същата причина те засаждат по-късно. Затова и домати родно производство все още няма. На друго мнение са по столичните пазари, където търговците, за да могат да продадат доматите си ги представят като български.