До нови начини за искане на подкуп прибягват магистрати и прокурори. Това пише вестник „Телеграф", като използва информация от източници от Съдебната палата.

За да си поискат определена сума срещу обещана услуга, съдии и прокурори използват кодови думи, като една от тях е книга.

В новата схема 20 книги означават 20 000 лева, а уговорката за среща в 14 часа - 14 000 лева.

Доскоро кодовата дума за рушвет в Темида е била кошница с плодове.

Корумпираните магистрати дори са измислили и хитър начин да уточнят валутата. Родни плодове са означавали български левове, а вносни плодове - чужда валута. След като обаче схемата е била разкрита и оповестена в публичното пространство, те са били принудени да я сменят.

За последната една година са били образувани дела срещу 10 прокурори, 6 съдии и 13 следователи. Досъдебните производства са за подкуп, престъпление по служба и престъпление срещу правосъдието, но по-голямата част от тях вече са прекратени.

От десетте дела срещу държавни обвинители все още се работи по 4 за подкуп. Те са срещу магистрати от окръжните прокуратури на Плевен, Велико Търново, Пловдив, Видин. Прекратени са и 3 от шестте дела срещу съдии. Трите случая, които все още се разследват, са за подкуп, имотна измама и престъпление по служба.

Прекратени са и близо половината от досъдебните производства срещу следователи, като при тях прегрешенията обхващат по-разнообразна гама - от шофиране в нетрезво състояние и причиняване на ПТП-та до укриване на доказателства.

Равносметката за постановените присъди пък показва, че за годината от юли 2009 г. до юли 2010 г. са признати за виновни трима, като двама от обвинителите са се разминали с глоба, а третият с пробация. От 4-има съдии, изправени пред Темида, пък един оправдан, а трима са се разминали с условни присъди.