Създаването и разпространението на кирилицата се нарежда сред най-ценните приноси на българите към световната култура и цивилизация, заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си по повод 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Държавният глава беше домакин в Националния исторически музей на традиционния прием по повод празника, който събра учители, дейци на науката, културата и просветата.

"Кирилицата е тази, която ни отличава, но кирилицата е и тази, която ни приобщава. Приобщава ни към Европа и нейните ценности, приобщава ни към всички народи по света, които я използват", заяви президентът. Росен Плевнелиев подчерта, че на този светъл празник се гордеем, че сме народ с мисия и бъдеще, създал своя собствена азбука, дал писменост и просветление на много други народи.

По думите на президента в последните месеци светът е станал свидетел как все още има хора, които предпочитат не градивната сила на перото и на словото, а оръжието, насилието и физическата сила на разрухата. "Мракът на невежеството, на озлоблението и желанието за мъст може да бъде победен единствено от светлината на просветата", подчерта държавният глава.

Президентът призова да се работи по-активно в сферата на образованието. "Можем и трябва да направим повече. Няма по-подходящ момент от този, в който честваме словото, за да кажем, че трябват дела, а не думи", обяви президентът Плевнелиев и пожела успех на народните представители по отношение на дългоочакваната реформа в българското образование, по която има широко обществено съгласие,  желание и готовност за действие.

Държавният глава изрази дълбока благодарност към делото на българските учители, дейците на читалищното и музейното дело, към академичната и научна общност, към творците, към хората на изкуството. "Нека еуфорията от тържествата се пренесе и в делниците като символ на нашето непреходно "Благодаря" към делото на българските учители и просветители", призова президентът. Росен Плевнелиев припомни, че именно учителят по физика Теодосий Теодосиев е бил избран за мъж на 2014 година. "Вярвам, че това е призвание, но и обществено признание за учителя Тео, но така е и за всички, отдали се на мисията да носят знание", изтъкна държавният глава.

"Ние, българите, винаги ще се гордеем, че опазихме и развихме великото дело на светите солунски братя. Защото не друга държава, а България оцени смисъла на тяхното дело и го опази. Книжовността и духовността са най-богатото съкровище на българския народ. Наша непреходна задача е да го опазим и развием", заключи държавният глава в словото си по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.