Националната следствена служба (НСлС) поема временно разследването по делата, водени до момента от ГДБОП. Това стана ясно след среща при главния прокурор, на която присъстваха представители на МВР и ДАНС.

Две са били обсъжданите теми. Първата е от организационно-технически характер и засяга именно приложението на новите норми, действащи в закона за изменение и допълнение на закона за ДАНС. Един от основните проблеми е свързан с разследването на делата, които до момента са разследвани от ГДБОП.

Съобразно разпоредбите на закона разследването трябва да се води от агенти на ДАНС. Ясно е, че до момента не са формирани нито съответните дирекции, нито пък има назначени такива разследващи агенти - не защото няма воля за това, а защото има определени административни процедури, които трябва да бъдат изпълнени, обясни главният прокурор.

При така създадения административен вакуум се предвижда до момента, в който бъдат назначени разследващите агенти, разследването по една не малка част от делата да се поеме от следователи от НСлС.

Втората част от въпросите касае създаването на съвместни групи, ръководени от прокурори от ВКП. В тях ще влизат прокурори от Софийска градска прокуратура, представители на МВР и ДАНС.

Те ще направят пълна инвентаризация на оперативните дела, които са действащи по три направления - корупция по високите етажи на властта; контрабанда и наркоразпространение.

Целта е да се прегледат всички оперативни дела и на базата на това всичко онова, което е годно за реализация да бъде вкарано в действие, подчерта Сотир Цацаров.

Сред тези дела попада и отвличането на Лара Банева, водено от ГДБОП, и терористичният акт в Сарафово. Цацаров уточни, че на петъчната среща, на която освен вътрешният министър присъства и съвсем прясно избраният тогава шеф на ДАНС Делян Пеевски, тези производства не са обсъждани.

Даван е приоритет на тези дела, защото няма конкретен резултат и защото са с изключително висока обществена опасност.

Цацаров уточни, че не работи с конкретна личност, а с институция. „Важното е да има работа между институциите. Ако още чакаме, ще дойде време , в което обществото няма нас да чака", подчерта главният прокурор.

От своя страна вътрешният министър Цветлин Йовчев изрази задоволството от срещата. От кабинета на главния прокурор той излиза оптимист за бъдещото им сътрудничество и за по-добра организация на съвместната работа между двете институции.

Ние ще успеем да постигнем една такава трансформация в системата, която няма да затрудни съществено разследванията по тези дела, коментира той и увери, че се работи активно по тази нелека задача.