Тримесечно бебе е починало от свински грип в Аржентина, съобщават световните агенции. Това е и първата жертва на вируса A(H1N1) в страната.

Здравните служби в Аржентина не знаят как точно се е заразило детето. Междувременно броят на болните от свински грип в страната расте през последните дни. Това съвпада с настъпването на зимата на южното полукълбо.

Припомняме, миналата седмица Световната здравна организация обяви пандемия от т. нар. свински грип. До момента заразените в света са 35 000 души в 76 страни. Смъртните случаи са 163.

В неделя беше регистриран и първият смъртен случай в Европа - 38-годишна жена от Великобритания, която две седмици преди това е родила. Детето й е здраво и не проявява признаци на новия грип.

В България до момента потвърдените случаи на вирус A(H1N1) са два - студент от Павликени и момиченце от Благоевградско. И двамата вече са излекувани и са по домовете си.

Днес беше съобщено за поредния случай със съмнения за свински грип у нас. Става въпрос за 54-годишен пациент с типичните симптоми на заразното заболяване.

Десет дни варненецът е бил на почивка в Испания, където бяха регистрирани първите случаи на свинския грип в Европа.