Русия остана без радарна станция в Азербайджан, предаде РИА „Новости". Агенцията се позовава на изявление на външното министерство в Москва.

Причината е, че на 9 декември е изтекъл срокът на споразумението между Русия и Азербайджан за използването на Габалинската радиолокационна станция.

Ден по-късно, на 10 декември, Кремъл е ударил катинара на радара, защото от Азербайджан не са били направени предложения за възобновяване на преговорите, разкри говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич.

Той посочи, че Москва е подала нота пред посланика на Баку във връзка с действията на неговата родина.

От своя страна Азербайджан отхвърли обвиненията, уточнявайки че Кремъл не се е съгласил да плаща по-скъпа аренда от сегашните $7 млн. на $300 млн. Запознати припомнят, че проблемите за Москва са започнали още на първата среща през февруари 2012 г.  между тогавашния министър на отбраната на Русия Анатолий Сердюков и вицепремиера на Азербайджан Ягуб Еюбов. Военните дали ясен сигнал, че не са склонни да плащат толкова висока цена.

Според някои руски дипломати Баку иска да отмъсти на Москва заради позицията й по статута на Каспийско море. През последните години Азербайджан иска да заеме ключова роля в европейския пазар на газ.

Партньор на азерите е Турция, а Русия също има апетити към Анкара като ключов енергиен партньор.

През последните месеци се засилиха спекулациите, че Москва ще бъде принудена да се откаже от стратегическата Габалинската радиолокационна станция, която и даваше стратегическо предимство да има информация за ставащото в Близкия и Средния Изток. Този преден пост на Москва беше трън в очите на Пентагона", коментират руски военни сайтове.

Те отбелязват, че този радар активно се използва за контрол на въздушно-космическото пространство и за предупреждения за възможни изстрелвания на балистични ракети, в това число от такива страни като Иран, Пакистан, Индия. Забравен факт е, че часове след ударите от 11 септември Русия се съгласи Габалинският  радар да си сътрудничи със САЩ и НАТО за Афганистан.

След изключването на станцията в Габала, Москва планира в най-бързо да пусне радар от типа на „Воронеж-ДМ" в Армавир. По този начин ще се покрие по-обширна територия от Турция, през Ирак и Иран,  и чак до Индия.