БГНЕС
Жителите на столицата могат да бъдат спокойни.

Сградите са изчислени да издържат 9-а степен по скалата на Медведев-Шпонхоер-Карник или около 7,5 по скалата на Рихтер. Това заяви главният архитект на София Петър Диков, цитиран от money.bg в деня, в който два труса разлюляха София.

По думите му за този район на България силни земетресения са изключително голяма рядкост.

В столицата преди около 200 г. е имало голямо земетресение от 7 степен по Рихтер. Силни са били и земетресенията през 1818 г. и през 1910 г., когато е пострадала църквата "Св. София", посочи той.

Столичани нямат основание да се притесняват, защото строителството в София, особено след 1977 г., е изцяло съобразено със сеизмичните изисквания, увери Диков.

Според него е заблуда, че панелните сгради са по-опасни при земетресение.
Всяко строителство има своите предимства и недостатъци. Тухленият градеж е по-масивен, по-корав и дава по-голяма устойчивост при земен трус. Панелното строителство е леко и движейки се, може да има частично преместване, което е предимство. Металните конструкции също са много динамични, заяви главният архитект на София.

Некачественото строителство и нерегламентираното реконструиране на сградите, като събарянето на носещи стени, са двете основни опасности при земетресение, каза още той.

Диков посъветва хората, когато усетят трус, да не изпадат в паника, а да застанат под каса на врата. Това като конструкция е най-здравата част на жилището, посочи той,

Винаги трябва да се използва стълбището и никога асансьорът, отбеляза още архитектът.

Изкопните дейности около строежа на метрото в София не може да са причина за възникналите земетресения в последните дни, коментира междувременно появили се съмнения на софиянци зам.-кметът на града Любомир Христов.

Според него няма как да се направи връзка между земетресенията и строителството на метрото, защото епицентърът на трусовете е различен от мястото, където се копае. Освен това за метрото се копае на много по-малка дълбочина, отколкото се регистирират трусове, изтъкна Христов.