Украинското военно министерство е взело решение да засили охраната на военните обекти във връзка със серията от взривове в град Днепропетровск, съобщиха от пресслужбата на ведомството, цитирани от РИА Новости.

Припомняме, че вчера при серия взривове в Днепропетровск бяха ранени близо 30 души, като 22-ма от тях са приети за лечение, четирима са в тежко състояние. Прокуратурата определи престъпните действия като терористични актове.

Във връзка със случилото се в Днепрепетровск военният министър Дмитрий Пляцук разпореди да се предприемат допълнителни мерки за усилване охраната на военните обекти", се казва в съобщението на министерството на отбраната.

Според информация на военното ведомство на всеки военен обект е увеличен режимът за сигурност. До всички сгради на министерството на отбраната е въведен специален пропускателен режим, предприети са допълнителни мерки за защитата на оръжията, боеприпасите и военните вещества. Личният състав на антитерористичните групи е приведен в оперативна готовност.

Командването на 6-ти армейски корпус от сухопътните войски на Украйна е сформирало група за бързо реагиране, като си сътрудничи с оперативните щабове и групи от службите за сигурност, също така с министерството на вътрешните работи и на извънредните ситуации.

Междувременно заместник-ръководителят на украинските служби за сигурност Владимир Рокитски заяви, че службите не виждат политически мотив в извършените бомбени атаки.

Той е мнение, че никакво политическо решение не е свързано със застрашения човешкия живот и получените травми.

Съмнявам се, че някоя политическа сила може да участва в такива действия", каза той в ефира на украинския телевизионен канал „Интер".

От министерството на здравеопазването съобщиха, че общо пострадалите са 30 души, 22-ма души са задържани в болницата за лечение, като четирима от тях са в тежко състояние, а седем души със средни телесни повреди, съобщи Итар-Тасс.

Отменени са занятията в учебните заведения в града. Засилена е охраната пред административните сгради и други обекти. По улиците патрулират 700 полицаи. Създадени са допълнителни временни пунктове за оказване на помощ.