Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че „трудни решения" са необходими, ако преговарящите страни искат да постигнат ядрено споразумение до новия краен срок, който изтича във вторник, съобщава БиБиСи.

Кери предупреди, че двете страни „не са там, където ние искаме да бъде по няколко от най-трудните въпроси".

Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф изтъкна, че „все още нищо не е ясно" и преговорите във Виена ще продължат.

„Шесторката" (Великобритания, САЩ, Франция, Германия, Русия и Китай) и Иран удължиха преговорите до вторник, след като не успяха да постигнат дълготрайно споразумение за иранската ядрена програма до 30 юни.

Според Кери споразумение с Иран все още е възможно.

„Ако през следващите няколко дни бъдат взети трудни решения бързо, можем да постигнем споразумение тази седмица", добави американският дипломат във Виена, Австрия.

По думите му през последните дни е постигнат прогрес в преговорите. Но САЩ са готови да напуснат разговорите, „ако не постигнем споразумение и има непримиримост и нежелание да се продължи напред с нещата, които са важни".

Иранският външен министър каза, че се „запазват някои различия и ние се опитваме и работим здраво".

Шефът на външната политика на ЕС Федерика Могерини е съгласна, че атмосферата на разговорите е „конструктивна, позитивна".

„Много сме близо", допълни тя.

Спорните точки са свързани с какви мерки да се вземат за вдигане на наложените на Иран санкции и какви възможности да бъдат разрешени на Иран за развитие в областта на атомната енергия за граждански цели.