Петъчна молитва в четвъртък - специален поздрав за кмета Йорданка Фандъкова от ВМРО и Атака.

Двете националистически формации се събраха на протест пред Столична община срещу високоговорителите на софийската джамия. Двете партии събраха около стотина недоволни.

Протестиращите носеха плакати с надписи: „Фандъкова - ти си кмет на София, не на Анкара", „ГЕРБ=ДПС, "Mюфтийството не е над закона", "Бългaрия е в Европа, не в Анадола".

Повод на днешния протест е системното нарушаване на Наредба номер 1. Г-жа Фандъкова с години не спазва тази наредба, обясни депутатът от Атака Деница Гаджева.

В наредбата пише, че на обществени места не може да се използва озвучаване от уредби. „Такова е озвучаването на джамията Баня Башъ", обясни Гаджева.
„Нееднократно сме правили протести, събирали сме подписка за това, внесли сме я в общината, но резултат няма никакъв", недоволна е националистката. Продължаваме да настояваме законът да се спазва, заяви още Гаджева.

В повечето европейски държави няма минарета на джамиите, категоричен е и Ангел Джамбазки от ВМРО. Звукът от минарето на джамията е непоносимо висок, коментира патриотът.
Силният звук, по думите му, е провокация към обществения ред. Има десетки сигнали от недоволни граждани от звука на джамията, заяви още Джамбазки. Поведението на мюфтийството е провокативно, смята още той.

По думите му, патриотите не искат София да е като Лондон, Берлин и Брюксел, които според него са залети с бедни и гладни ислямисти емигранти. „Не искаме София да се превърне в малкия Бейрут", настоява общинският съветник.

Той призова Столична община да не се прави, че не забелязва продавачите на контрабандни цигари на Женския пазар, маскирани като продавачи на китайски гащи и чорапи, да не бъде търпима към циганските катуни.

Според Джамбазки, ако човек се разходи из София, ще види в столицата на България няколко града - Бейрут, Багдад и Дамаск.
„Борбата ни продължава, да живее България!", призова патриотът.

„Вече години наред се потъпква законът от Софийската джамия", заяви от своя страна и лидерът на националистите Волен Сидеров. Според него озвучаването от Баня Башъ е психически тормоз за живущите наоколо. „Ние българските патриоти сме за всички религии и за тяхното мирно съжителство", посочи той.

За Борисов припомни, че той като кмет на столицата също е информиран за проблема в джамията, но нищо не е направил. Сега и кметът Фандъкова не предприема нищо по разрешаването на проблема. Според националиста високоговорителите на джамията са показно демонстриране на радикален ислям.

„България не е Саудитска Арабия", подчерта лидерът на Атака. В софийската джамия според него се събират хора, които изповядват радикален ислям, а там също така се разпространява радикална мюсюлманска литература. „Българските спецслужби си затварят очите", изтъкна Сидеров.

Той припомни, че в Кърджали кметът е забранил високоговорителите на джамиите. „Много български патриоти гласуваха за вас г-жо кмет", изтъкна той. Ислямът ще завземе столицата, притеснен е Волен Сидеров. Тази антибългарска акция трябва да срещне съпротивата на държавата, смята той.
За съжаление ГЕРБ води антибългарска политика, допълни лидерът на Атака. Защо ни е ДПС, щом имаме ГЕРБ.