Служебният министър Христосков ни прави на смешници, обявиха полицейски служители на протеста в София, събрал служители от сектор „Сигурност", недоволни от идеите на социалния министър за промени в начина на пенсиониране в сектора.

Още преди началния час на протеста им в 14 часа стотици служители  - набъбнали в последствие до около 2000, се събраха в градинката пред Централната баня, за да се обявят против готвените промени, от които става ясно, че ще бъдат лишени от възможността за ранно пенсиониране. Досега действащият закон позволяваше служителите в сектор „Сигурност" да се пенсионират при 27-годишен стаж, две трети от който е в системата.

Полицаите използваха за концепция на днешния протест именно изказване на вицепремиера Христосков, в което употребява думата „комично". Именно заради това някои от протестиращите носеха в знак на недоволство че „Христосков се опитва да ни направи на смешници", червен клоунски нос.

„Искаме да изразим нашето несъгласие с подготвените реформи в МВР, които целят да орежат някои от нашите социални придобивки", обяви полицай от Перник. Служителите настояват условията да останат поне такива, каквито са регламентирани по сега действащия закон на МВР.

Председателят на Синдиката на служителите в затворите в България Иван Петров също е дошъл, за да защити правата на работещите в арестите. Той обяви, че застава против начина, по който се случват промените.
Той все пак подчерта, че в сектор „Сигурност" има нужда от промени, но не бива някой да решава съдбата на служителите по сигурността на тъмно и без участие на техни представители.

Петров е категоричен, че със социалния министър Йордан Христосков към момента няма никакъв диалог. До момента са провели разговори единствено с правосъдния министър Христо Иванов, но по думите му е ясно, че служебното правителство съвсем скоро ще си отиде и проблемът ще се прехвърли към следващото.

Пред следващите народни представители Петров постави искането за диалог в решаването на проблемите в сектора, както и участието на представителите на служителите във всички работни групи.

Той подкрепя сега действащия закон и по-специално възможността служителят сам да прецени докога може да работи. Не е редно според него всички служители да се поставят под общ знаменател, тъй като условията на работа са различни. Едни работят на терен, на улицата, други работят в затворите, трети гасят пожари.
Според председателя на Синдиката на работещите в затворите в България само през последната седмица около 40-50 души са напуснали работа.

На днешното протестно шествие, което ще стигне до сградата на социалното ведомство и президентството, се очаква да вземат участие полицаи от Благоевград, Перник, Кюстендил, Кърджали, Пловдив и други градове.

Със скандирания „Оставка" събралите се недоволни полицаи и служители в сектор „Сигурност" заявиха едно от исканията си. Те настояват за незабавна оставка от страна на служебния вицепремиер и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков.

За да докажат своето недоволство от действията на вицепремиера протестиращите издигнаха лозунг с надпис „Христоск-OFF", както и „Арест".

Ние не сме просто човешки ресурси, ние сме граждани", заяви пред събралите се протестиращи председателят на синдиката на служителите в МВР Валентин Попов.

„Ако г-н Христосков смята, че не е нормално през 21 век да има държава, в която професионалният войник да има право на пенсия, след като е станал недъгав, то това не е моята държава", отсече още Попов и напомни на събралите се служители в сектор „Сигурност", че не са "комичен" материал.

Димитър Манолов от КТ „Подкрепа" декларира, че 26 години не са се отметнали нито веднъж от позицията си и засвидетелства и този път подкрепата на организацията към служителите в сектор „Сигурност".

Той бе категоричен, че единствено организациите, каквито са синдикатите на протеста днес, могат да решават за пенсионната реформа, тъй като те представляват полицаите. Когато Христосков е свикал експертен съвет Манолов е запознал социалния министър с това становище, което е направило невъзможно присъствието му в този съвет.

КТ „Подкрепа" е готова да предостави целия си експертен състав и на присъстващите организации, защитаващи правата на организациите, за да работят в преговорите по отношение на готвените промени.

Той бе категоричен, че борбата предстои, а днешният протест е генералната репетиция.

Делегираме ви права да отидете в Европа и да кажете, че заплатите ни са по-ниски от техните, обърна се Петров към служебния социален министър. Той предложи полицаите да направят „отстъпка". Тя обаче се изразява в ефективна стачка относно правото им за ранно пенсиониране.

Зам.-председателят на синдикалната федерация на служителите в МВР Борислав Мазнев упрекна Христосков за решенията, които взема, при положение че не е избран от народа и няма право на законодателни решения. Според него тези предложения са подкрепени от хора, които вече са се пенсионирали по стария закон и са взели своите обезщетения. Тези хора са били и в предишния парламент, ще бъдат и в този, предрече Мазнев.

Той изтъкна, че все още в системата има неизплатен полицейски труд и призова: „Преди да ни предложите европейско пенсиониране, помислете дали сте ни предложили европейски условия на труд".

Със скандирания „Оставка" протестиращите освиркаха социалното министерство и се преместиха пред президентството, където продължават да скандират „Оставка". Там полицаите поискаха президентът да уволни Йордан Христосков и се заканиха, че ще продължат да изразяват недоволството си, докато исканията им не бъдат чути. С това протестът приключи.