Ще се кандидатирам за втори мандат за председател на Софийския апелативен съд (САС), ще спечеля делото и ще се върна на зелен кон за по-интересно. Това обяви пред медиите шефът на САС Веселин Пенгезов.

Припомняме, преди броени дни изненадващо стана ясно, че той ще бъде привлечен като обвиняем заедно с шефа на Военния апелативен съд Петър Петров. Все още не е ясно какви ще са повдигнатите обвинения срещу двамата магистрати, но е ясно, че те ще са свързани с проекта "Интегрирана информационна система за прозрачност във военните съдилища". Той бе спечелен от Военно-апелативния съд, на когото първо Пенгезов, а после Петков бяха председатели. Стойността на одобрените средства е 700 хил. лв.

Не мога да повярвам, че това ми се случи, призна Пенгезов, като обвини прокуратурата в наличие на болшевишки методи. Той обясни, че още от 2010 г. по донос на тогавашния силов министър Цветан Цветанов е образувано производство на изпълнението на въпросния проект, като проблемът бил в това, че е направена малка обществена поръчка, а не голяма.
Така възнаграждения можели да се изплащат само на физически лица, а не и на юридически. Пенгезов даде пример с друг случай по дело за такава малка поръчка, като тогава делото било прекратено, защото не било престъпление, а административно нарушение.

Оттогава насам пълна тишина, обобщи развитието на случая съдията, като съобщи, че през 2013 г. отишъл при новоназначения главен прокурор Сотир Цацаров и му казал за висящото производство срещу него, като е изразил притеснения, че това може да попречи на кандидатурата му за втори мандат. Тогава обвинител номер едно заявил, че такова дело не му е докладвано.

След десет дни Пенгезов и Петров ненадейно били извикани на разпит от разследващия прокурор Тойчев. Така се стигнало до неочакваното изпращане на призовки и до двамата магистрати. Именно заради този развой на нещата Пенгезов намекна за подозрения към Цацаров.

Ще се явя в ДАНС на делото в понеделник - много хора ме посъветваха да се направя на болен, но няма. Още не съм ангажирал адвокат. В сряда сигурно ще бъда отстранен от работа и ще бъда безработен поне 3-4 години. Категорично делото ще завърши в моя полза. Това е прогнозата на Пенгезов за бъдещето на съдебния процес срещу него.

Той предположи, че интересът към делото ще изчезне веднага щом мине конкурсът за нов шеф на САС, но то ще продължи да се влачи дълго време. Пенгезов обаче увери, че напук на всичко ще си подаде документи за кандидатура за втори мандат на тази длъжност. Той предрече, че сигурно няма да има друг кандидат за поста, тъй като "на никого не му се пипа горещ картоф".

Шефът на САС предположи, че потенциален кандидат е съдия Богдана Желявска, заместник-шефката на СГС, като намекна, че тя явно се ползва с благоволението на Пеевски или Цацаров.

Стана ясно, че Пенгезов ще протестира срещу това към кой съд е назначено делото му. То е обявено за разглеждане от Военна прокуратура по компетентност - въпреки че Пенгезов не е девоенизиран генерал, като магистрат той следва да бъде съден и разследван от СГС и СГП.

Висшият магистрат предположи, че сигурно ще му постановят гаранция от 30-40 хиляди лева, като се зарече, че няма да я плати - въпреки че може да събере парите - за да го задържат.

В датата, за която е насрочено първото заседание срещу него, той видя ирония - оказва се, че на същата дата - 28 април, преди 28 години той е започнал работа като стажант съдия.