Белгийската полиция е задържала Салах Абдеслам, издирван във връзка с клането в Париж, съобщава RTL и някои други белгийски медии. По-късно обаче властите отрекоха, че Абдеслам е заловен.

Белгийската полиция предприе спецакции в квартала „Моленбек" на столицата Брюксел, известен като сборище на джихадисти и ислямисти.

От белгийската прокуратура са заявили пред АФП, че спецакцията в Брюксел има за цел да бъде арестуван Салах Абедслам.

В неделя френските и белгийските власти публикуваха снимка и издадоха международна заповед за арест на 26-годишния Абдеслам, подчертавайки, че той е много опасен и предупреждавайки обществеността да не се намесва директно, ако бъде засечен.

Абдеслам е израсъл в "Моленбек".

Голям брой полицаи са започнали операцията в сграда на ул. "Деланоа". Засега е задържан един човек.

Според някои информации е имало стрелба и експлозии по време на акцията, след като полицията е заповядала по високоговорител на намиращи се в сградата да се предадат. Около сто полицейски служители и пожарен автомобил са били разположени на мястото, уточнява в. „La Libre Belgique".

Смята се, че заговорът и планирането на терористичните атаки в Париж са били извършени тъкмо в "Моленбек", където някои от нападателите са живели. "Мозъкът" на атаките Абделхамид Абауд също се съобщава, че е от "Моленбек".

Братът на Салах Абдеслам е бил един от атентаторите самоубийци в Париж, който се взриви до кафенето "Волтер".

Салах се твърди, че наел черен "Фолксваген Поло", използван от терористите, атакували концертната зала "Батаклан", където загинаха 89 души.

В часовете след клането френската полиция е спряла Абдеслам и двама други мъже близо до границата с Белгия, но им позволила да продължат по пътя си, защото имената им към този момент не са били в никакви списъци с издирвани лица.

Брат му Ибрахим пък е наел "Сеат", също използван при атаките.

Другият брат на Салах Абдеслам - Мохамед, е бил арестуван заедно с други шестима заподозрени, но впоследствие е бил освободен без да му бъде повдигано обвинение. Освободени са още четирима.