Няма промяна в ценностната система на децата и 85% от тях са щастливи, сочи социологическо изследване на Националния център по обществено здраве, цитирано от БНР.

Юлиан Добрев, който участва в проучването, откроява онова, което прави щастливи анкетираните деца на възраст между 13 и 18 години.

  • Близо 80 процента вярват в своите родители.
  •  85% от децата се чувстват щастливи.
  • Нормално, кои са онези двете неща, които карат едно дете да се чувства щастливо - на първи позиции имаме приятелство, семейство, любов.

Интересна препратка на четвърто място - компютърът за всяко десето дете е измерител на щастието, посова още Юлиян Добрев.

Същевременно д-р Михаил Кулийски, експерт в Центъра за обществено здраве, изтъкна необходимостта социологическите проучвания да се превеждат правилно на езика на експертите, за да се преодоляват проблемите с децата в обществото.

Като професионалисти в сферата на психичното здраве знаем, че преживяването за щастие е нещо много субективно. И самите резултати от изследването, тези високи проценти на доверие в родители, както и този висок процент лично щастие, за мен не значат директно, че това е така.

Т. е. в моментната ситуация на вече 20 години преход, комерсиална култура и т. н., децата, както и възрастните, се чувстват много объркани. Това личи по високите нива на стреса, които изследването също регистрира.

Стрес се проявява чрез тревожност, депресия в децата, както и употреба на вещества, рисково сексуално поведение, т. е. обърканост.