Европейската комисия отрече да е декларирала готовност за отстъпки по отношение на газопровода "Южен поток". Уточнението идва, след като обявената вчера готовност за разговори с Русия по темата е била изтълкувана от различни медии и политици като смекчаване на позицията на Еврокомисията, съобщава БНР. Днес нейният говорител по въпросите на енергетиката Марлене Холцнер подчерта:

"Нашата позиция за "Южен поток" не се е променила. Винаги сме казвали, че ако руската страна поиска изключение от действащото европейско законодателство в областта на енергетиката, ние можем да говорим за това. На този етап не сме получили официално искане, но сме готови да го обсъдим, ако бъде внесено."

На дневен ред в Европейската комисия все още са и правните проблеми, произтичащи от противоречия с европейското законодателство в двустранните споразумения на страните-участнички в проекта и Русия, припомня Холцнер.

В петък предстои тристранна среща на високо ниво, на която Европейската комисия, Русия и Украйна ще обсъждат руско-украинския газов спор. На нея може да бъде обсъден и "Южен поток", ако Русия поиска това, уточниха отново от комисията.

Междувременно еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че е против използването на енергийния сектор като политически инструмент за натиск и в частност използването на газа от страна на Русия като оръжие в спора с Украйна.