Движение България на гражданите ще продължи да работи за единството на Реформаторския блок, както е правила от самото му създаване. Това се казва в позиция на Изпълнителния съвет на ДБГ, изпратена до медиите. „След изборите за Европейски парламент по-рано тази година, въпреки водената преференциална кампания, единството в съюза беше затвърдено именно благодарение на „Движение България на гражданите'' и в частност лидера на партията г-жа Меглена Кунева. За нас единството е било и продължава да бъде основна ценност.", се казва в съобщението.

От партията на Меглена Кунева заявяват, че Реформаторският блок е политически съюз, който никога не е зависил от еднолични решения. Според Учредителното споразумение, което е конституцията на обединението, оперативното ръководство на Блока се осъществява от Изпълнителния му съвет. Гражданският съвет е представен в Изпълнителния съвет в равна тежест с партиите. Това не е изолация, а солидарна отговорност и отказ на партиите от територия, уточняват още от партията.

ДБГ продължават да стоят зад превръщането на Реформаторския блок в единен политически субект, водени от неговото Учредително споразумение. „ Приемането на поста Говорител е най-близката стъпка до лидерството на Блока. Отказването от тази отговорност е лично решение.", допълват от партията.

От ДБГ са категорични, че продължават да бъдат алтернатива на еднопартийното управление на ГЕРБ и заявяват, че срещите с други партийни и държавни лидери трябва да бъдат прозрачни, публични и с участието на цялото Председателство на Блока."

Позицията от партията на Меглена Кунева идва във връзка с оставката на Радан Кънев като говорител на РБ, който днес заяви, че хора от Блока вече са имали срещи с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, а целият политически елит у нас продължава да се бори „за доверието на Борисов и за подхвърлен от него къшей власт". Подавайки оставката си, Кънев заяви, че не иска да бъде говорител на Борисов, и обвини колегите си от РБ, че формират волята на Блока чрез контакти между част от партийните ръководства и ГЕРБ, а лидерството на формацията се осъществява от Бойко Борисов.