Финансовият министър Чобанов оставя 8,7 млрд. лв. фискалния резерв към края на юни, посочи той по време на брифинга на премиера Орешарски след последното за този кабинет редовно правителствено заседание.

Чобанов изтъкна професионализма на министерството и приходните агенции, подчертавайки, че „в нито един момент не се е чула и дума за ревност между министерството и приходните агенции".

Относно фискалната политика и финансовото състояние на държавата Чобанов обяви, че е приет отчет за финансовото състояние на страната към 30 юни 2014г.
В него обективно е представена наличната информация за полугодието и състоянието на всяко едно министерството. Според Чобанов в отчета могат да се видят задължения, вземания и бюджетът на всяко едно ведомство.

Правителството е променило и философията на водената до средата на миналата година фискална политика. „Предвиденият дефицит беше 2 %, а завършихме годината с дефицит от 1,8 %", изтъкна още министърът на финансите в оставка.

Друга заслуга на правителството е подобрението на индикатора на бизнес климата. Политическото напрежение обаче, обявяването на предсрочни избори довели до влошаване на климата.

Чобанов опроверга критиките, свързани със спрени оперативни програми, заявявайки, че не отговарят на истината.
„За първите 6 месеца сме платили с 612 млн. лв., повече по европейски средства, отколкото за същия период миналата година", обясни той. Това са близо 50 % повече от миналата година.

Към края на юни дефицитът е в размер на 995 млн. лв. Разходите по националния бюджет са нараснали с 3 % повече спрямо същия период от миналата годна.
Няма разхищаване на средства, категоричен бе министърът. Разходите са нараснали заради увеличаването на пенсиите и Великденски надбавки за пенсионерите, които спадат към социалните разходи.