Въпреки препоръката на парламентарната правна комисия към депутатите да не подкрепят предлаганите от Красимир Каракачанов и група народни представители промени в Закона за българското гражданство, те бяха приети.

С промените се облекчава процедурата за получаване на българско гражданство на лица от български етнически произход.

Става въпрос за хора от Македония, Западните покрайнини, Бесарабия, поясни Каракачанов след гласуването.

Български произход да може да се доказва с документ, издаден от български или чужд държавен орган, от Българската православна църква /БПЦ/ или от организация на българи, живеещи извън България, призната от компетентния български държавен орган за поддържане на връзки с тях, предвиждат промени в Закона за българското гражданство.

В закона имаше срокове за получаване на българско гражданство, които не се запазват, но с промените ги направихме задължителни, допълни той.

В така промененият закон министърът на правосъдието прави предложение за издаване на указа за българско гражданство задължително в срок до три месеца - по молбите на лица от български произход.

Припомняме, че над 25 хиляди молби за гражданство отлежават в деловодството на  Дирекция „Българско гражданство" на Министерство на правосъдието, някои от тях чакат решение повече от три години.

Непосредствено преди гласуването Каракачанов обърна внимание на депутатите, че е обяснимо чиновниците да се възпротивяват на предлаганите промени и ги призова да не се вслушват в чиновническите аргументи.

Каракачанов им напомни още, че около получаването на българско гражданство има корупционни схеми и стъпало от тях е Агенцията за българите в чужбина.

Случва се парадоксални ситуации - хора, дошли от третия свят, което е видно от цвета на кожата и паспорта, че не са от български произход, да получават за 6-7 месеца българско гражданство, а хора с доказан български етнически произход от Македония, Западните покрайнини и Бесарабия чакат по 3 и повече години, посочи Каракачанов.

Това, по думите му, показва, че който си плати рушвет получава гражданство.
Именно това чакане и бавене, по мнението на Каракачанов, създава корупционни практики.

За българското гражданство бяха разгледани 3 законопроекта, като бяха приети този на Каракачанов и предлагания от правителството, а внесеният от Станчо Тодоров бе отхвърлен.