Българската енергетика е неконкурентоспособна и податлива на корупционни схеми.

Това заяви енергийният министър Трайчо Трайков по време на дискусия в НС на тема "Енергетика и добро управление: тенденции и политики", организирана от Центъра за изследване на демокрацията.

По думите на министъра цел на настоящото правителство е да засили прозрачността в сектора, като през миналата година са приети редица нормативни актове за по-добро функциониране на сектор енергетика.

Енергийната политика на България е изправена пред редица предизвикателства през тази година, смята още министър Трайков.

През 2011 година цели на правителството в сектора са приоритизиране на енергийната ефективност, както и преструктуриране на държавните дружества.

Трябва да търсим най-доброто решение за българските реалности, каза още министърът и допълни: "Българската икономика продължава да е силно енергийно интензивна".

През годините нямаше дискусия на тема енергетика. Има хора, които не искат да има дискусии, а само подписват. Това заяви от своя страна лидерът на СДС Мартин Димитров.

По думите му първо се поемат енергийни ангажименти, после се изготвя енергийната стратегия на страната. Тази стратегия според Димитров е грешна. Той призова да не се действа под лобистки натиск при реализацията на енергийни проекти.

Има ли ресурс България да реализира всички енергийни проекти? Отговорът е не, изтъкна синият лидер и допълни: „Трябва да решим кое е най-важното, тъй като страната закъснява не само със закона за ВЕИ, но и със закона за енергийната ефективност."

Димитров е категоричен, че нито един проект не трябва да се реализира, без да е ясно черно на бяло колко струва и какви са ангажиментите на страната ни.

Центърът за изследване на демокрацията (ЦИД) от своя страна излиза с притеснителни становища за сектор енергетика и за проектите в сферата - АЕЦ "Белене" съдържа всички порочни практики в енергийния сектор и в по-широк аспект - в управлението на държавните предприятия в България през последните 20 години.

Той захранва силно ядрено лоби, което се опитва да монополизира ядрените политики и обществения дебат според центъра. Освен това българите са най-слабо информираните граждани в ЕС по отношение на фактите и рисковете, свързани с ядрената енергетика.

„Белене", според проучването на ЦИД, е базиран на подвеждащи прогнози, а крайната му цена вероятно ще достигне 10-12 млрд. евро, което го превръща в реална заплаха за финансовата стабилност на държавата.

Анализът на управлението на ключовите енергийни проекти - АЕЦ "Белене", Цанков камък, ТЕЦ "Марица Изток2", Топлофикация - София и др, показва липса на фундаментални и елементарни правила за добро управление, които са довели до многократно увеличение на цената на проектите в ущърб на потребителите.

До седмица започват преговорите с руската страна за АЕЦ "Белене", съобщи шефът на НЕК Красимир Първанов. Разговорите ще са по 150 точки, но той е оптимист, че те ще приключат за 2 седмици.

По думите му оскъпяването на цветните метали може да доведе до оскъпяване на централата.

Енергийният министър Трайчо Трайков след дискусията не се съгласи с някои от констатациите в доклада на ЦИД. Той има друг поглед върху това, че енергийни закони се приемат под натиска на енергийни лобита.

Едва ли някой си прави илюзии, че който и да е закон в България се изработва без приноса от заинтересованите страни, коментира Трайков.

Всеки един проект трябва да е икономически издържан, посочи министърът по повод констатацията, че  АЕЦ "Белене" е заплаха за финансовата стабилност на страната.

На този етап, по думите му, проектът за втора атомна се развива по начин, изгоден за държавата. Няма промяна  в позицията ми колко трябва да струва централата, категоричен бе енергийният министър.

„Белене" е изключително голям и комплексен проект, в който има не само цветни метали, а поне 1000 номенклатурни позиции. С тези думи той отговори на изказването на шефа на НЕК, че поскъпването на цветните метали може да оскъпи централата.