Руският президент Владимир Путин и президентът на Украйна Виктор Янукович са постигнали договореност на срещата си в Сочи вчера за бъдещо участие на Киев в Митническия съюз, отбеляза в „Туитър" британският редактор в The Economist Едуард Лукас, предаде „Комерсант".

Освен включващото споразумение за бъдещо участие на Украйна в съюза, двамата президенти са се договорили за газа и по финансови въпроси.

В блога си Лукас пише още, позовавайки се на друг източник: „Украйна взема милиарди, няма реформи, няма избори".

Кремъл опроверга, че Киев влиза в Митническия съюз
Още...

Сега Янукович в Сочи подписа стратегическо съглашение с Русия, включващо 5 милиарда долара авансово плащане, 200 долара цена на газа за Украйна и споразумение за присъединяване към Митническия съюз", отбелязва Лукас. Допълва се, че Янукович може да получи 15 милиарда долара от Москва в бъдеще.

Лукас пише, че западните правителства са шокирани. Това е непотвърдена информация, но източниците са добри, добави той.

Той пояснява, че страната ще се присъедини към руския съюз до 2015 година, когато изтича и мандата на Янукович.

Беше съобщено, че представителите на двете държави са обсъждали подготовката по сключване на стратегическо споразумение в Сочи, но няма oфициална информация, че е договорено.

Припомняме, след като Украйна не сключи Споразумение за асоцииране с ЕС, вълна от украински протестиращи излязоха по улиците на страната с искане оставка на правителството, сваляне на президента, сключване на споразумение с ЕС и промяна в политическата система на страната.

Украинските „Беркут" охраняват телевизионен център в Киев
Още...

На Украйна са и нужни около 17 милиарда долара, за да обслужи плащанията си по дълга.

В момента Киев плаща около 400 долара на 1,000 куб.м. руски газ.

В Евразийската икономическа общност членуват Русия, Беларус, Казахстан, Таджикистан, Узбекистан, Киргизия, а наблюдатели са: Украйна, Молдова и Армения.