Джумая джамия

Мюсюлманското настоятелство в Пловдив поиска чрез съда да си върне три вакъфски имота - една джамия, една баня и турските гробища.

Обект на иск са "Чифте хамам", по-позната като "Чифте баня", която сега е превърната в музей на съвременното изкуство, бившата Ташкия Джамия, сега "Ресторант 19 век", и турските гробища. Сега и трите имота са общинска собственост, съобщава БиТиВи.

Целта била тези архитектурни паметници от отоманската ера да бъдат реставрирани в първоначалния им вид. Предвижда се това да стане със средства на дарители.

Дали средствата ще са от Турция, или от България, дали от бизнесмени, или от държавите, това няма значение. Важното е те да придобият добър вид, за да се посещават от туристите. Това сега е валидно за Джумая джамия, която се посещава от много туристи от Запада, които й се възхищават, коментира председателят на джамийското настоятелство в Пловдив Ахмед Пехливан.

Въпросът е уреден през 1909 г. - имоти, които са били неизползваеми, остават във владение на българската държава, с което приключва този въпрос
министър Стоянович

Той обясни, че в момента има подписано споразумение между турското и българското правителство за връщане на вакъфски имоти на мюсюлманите в България и на християните в Турция. На българската екзархия в Турция вече са били върнати някои имоти.

Припомняме, в събота стана ясно, че при посещението си в България през седмицата турският вицепремиер Бекир Боздаг е бил озадачен от състоянието на архитектурните паметници от отоманския период в България и настоява Турция да финансира реставрацията им.