От 1 юли скачат цените на парното, някъде с 1,5 %, другаде с малко над 7%.
Това съобщи шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

Той подчерта, че миналото тримесечие в цените на парното не са били отчетени повишените цени на природния газ.

„Този път обаче се налагат корекции с натрупване на това увеличение", каза той.

Семерджиев посочи, че парното в София ще поскъпне с над 4%, в Пловдив с над 6%, в Плевен ще има увеличение около 4-5%, в Русе с около 7%, във Враца с малко над 3%, във Велико Търново увеличението ще е съвсем малко - между 1,5% и 2%, във Варна парното ще скочи с над 7%, в Бургас - с около 4-5%.

Окончателното решението за новите цени от 1 юли ще бъде взето утре на закрито заседание.

На днешното заседание ръководството на „Булгаргаз" защити предложението си новата цена на газа да бъде с 6,9% по висока.

Шефът на „Булгаргаз" Димитър Гогов подчерта, че дружеството изпитва ликвидни затруднения и че това може да доведе до преосмисляне на програмата за съхранение на природен газ за зимата.

„Защото в крайна сметка, когато не можеш да заплатиш определено количество - не го взимаш", поясни той.

По думите му „Булгаргаз" може да изпадне в състояние да не може да заплати определено количество, защото някои клиенти не си плащат. Той е категоричен, че всичко зависи от клиентите - какви суми ще възстановят в рамките на месец и половина - два месеца, защото след септември сезонът в Чирен за съхранение на природен газ приключва и повече не може да работи в този режим.

Шефът на „Булгаргаз" поясни, че става дума за суми от порядъка на над 100 милиона лева, като основните длъжници са топлофикациите. По думите му Топлофикация - София дължи на дружеството малко под 70 милиона лева просрочени текущи задължения, а всички топлофикации - малко над 117 милиона лева.

За цените на тока Ангел Семерджиев съобщи, че няма да бъде променяно отношението между нощна и дневна тарифа и че поскъпването за битовите потребители няма да е повече от 2%.