На 10 октомври започва съдебният процес срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Припомняме, той е обвинен, че като министър на вътрешните работи, въпреки задълженията си произтичащи от чл.16 ал.1 от ЗСРС и чл.175 ал.2 от НПК, е отказал разпореждане за прилагане на СРС по досъдебно производство водено срещу Орлин Тодоров (бивш директор на РЗБОП - Велико Търново).

При разследването на досъдебното производство, водено срещу Тодоров от наблюдаващия делото прокурор от Окръжна прокуратура - Велико Търново са били изготвени 6 искания за прилагане на СРС. Тези искания са преценени като аргументирани и законосъобразни от Председателя на Окръжен съд - Велико Търново, поради което той е издал съответното съдебно разрешение за тяхното прилагане.
Техническото прилагане на СРС е възложено на съответната структура в МВР, за което исканията на наблюдаващия прокурор и разрешенията на председателя на Окръжния съд (за периода 26.08.2009 г. - 18.09.2009 г.) са предоставени на МВР.

Цветан Цветанов, в качеството си на министър на вътрешните работи, е длъжен да издаде разпореждане за прилагане на СРС до СДОТО. Въпреки това си задължение, произтичащо от посочените текстове от ЗСРС и НПК той е отказал такова разпореждане.

Делото е поверено на съдия Димитрина Ангелова, избрана на случаен принцип между всички съдии в Наказателно отделение на Софийски градски съд.
Ангелова оправда след 11 години съдебна фаза Николай Методиев - Пилето, считан за дясна ръка на Косьо Самоковеца и поел бизнеса след убийството на Самоковеца. Той беше обвинен за незаконен внос на китайски стоки през ГКПП „Калотина" и ГКПП „Капитан Андреево" в периода 2003-2004 г.
Друго медийно дело, което води съдия Ангелова е срещу бившия социален министър Емилия Масларова. Тя заедно с още петима души - Иван Пенев, Росен Стефанов от социалното министерство, бизнесмените Венцислав Драганов и Михаил Методиев, са обвинени в присвояване на 11 милиона лева - от общата сума 19 милиона лева, за изграждане на социален дом в Стара Загора.

Срещу Цветанов се водят още две производства - едното за далаверите в СДОТО и подслушванията, другото за скандалното изнасяне на СРС-та от Цветанов по случая с лекарите в Горна Оряховица.