180 000 дози ваксини срещу новия грипен вирус ще бъдат купени за пациентите в България. Това стана ясно след заседание на Националния пандемичен комитет, ръководено от министър Божидар Нанев.

Необходимите средства за купуване на ваксина и антивирусни препарати от 12 000 000 лв. ще бъдат осигурени от републиканския бюджет. С 180 000 дози ще могат да се имунизират 10% от рисковите групи, съобщават от здравното министерство.

Работата по провеждане на обществената поръчка за доставка на пандемичната ваксина и антивирусни препарати ще се ускори, допълват от там.

До момента лечебните заведения в страната са получили 127 000 дози антивирусни препарати тамифлу и реленца.

Националният пандемичен комитет предложи и промяна в разработената клинична пътека за грип. Идеята е да се осигури по-широк достъп на пациентите до лечение в различен тип отделения и да отпадне необходимостта от задължително вирусологично изследване.

Към момента данните показват постепенно завишаване на заболеваемостта от грип в страната. В някои региони са достигнати предепидемични стойности.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че всички училища в Трявна излизат в грипна ваканция.

Министерство на здравеопазването припомня:

1. Вирусът на новия грип А(H1N1)2009 не се различава от останалите грипни вируси.
2. Вирусът е широко разпространен в целия свят, включително и у нас. Заболяването, което той предизвиква протича по типичния за грипа начин
3. В повечето случаи заболяването протича леко и без опасност за живота на хората
4. МЗ е осигурило антивирусни препарати, които се отпускат по преценка на специалист в болничните заведения
5. При наличие на симптоми на грип всеки човек трябва да посети личния си лекар и да не ходи болен на работа или училище
6. За предпазване от заразяване с нов или сезонен грип, най-важно е да се спазва добра лична хигиена и да се избягват контакти с болни хора