Здравният министър Петър Москов се чувства виновен, че диалогът с депутатите куцал. Това признание дойде от самия него след късна среща с ПГ на ГЕРБ по проблемите на реформата му. Москов обаче е поел ангажимент пред народните представители по-често да провеждат такива срещи.

От всяка промяна има недоволни. Въпросът е дали промяната обслужва публичния интерес и тогава недоволството трябва да бъде прието и преодоляно, заяви пред журналисти Москов. Изговорили сме всички провокации, които се отправят към сферата на здравеопазването и мисля, че имаме добра консолидирана позиция, изтъкна той. Според министър Москов герберите се интересували най-вече от тези теми, които са свързани с генериране на социално напрежение.

„Всяка една от предложените промени от Здравното министерство и правителството са в полза на обществения интерес", категоричен е министърът на здравеопазването. Що се касае до остро „медиираната" тема, свързана с бившите диспансери, ясно обяснихме какви са били целите, допълни той. Нямало публична дискусия трябва или не трябва да има комплексно и пълноценно лечение. Нямало дискусия дали касата може да си позволи да сключи договор с една структура, която лекува само част от заболяванията. Има дискусия как да бъде направено това.

МЗ ще внесе текстове в закона за лечебните заведения. В тях ще има опция юридическо сливане, функционално обединение и консорциум. „Функционално обединение означава, че четирима души се разбират помежду си, че спецификата, която извършва всеки от тях осигурява и гарантира на пациента, че това е пълният кръг от лечението и само по този начин касата ще сключи договор с тях", поясни Москов.

Много по-добре е от гледна точка на здравината и финансовата полза на лечебното заведение, е то да бъде едно. Д-р Петър Москов мотивира тезата си с това, че касата няма да финансира структури, а лечението на отделните пациенти.

Темите, които са обсъждали, са свързани с онко- и психодиспансерите, обединението на 9-те болници, стана ясно от думите на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. „Изразихме притеснение да не се получи като столичния медицински холдинг, който беше лош модел за София", отбеляза пред журналисти той.

Председателстващият групата на партията мандатоносител е убеден, че подобни срещи трябва да се провеждат редовно, за да изговарят всички теми, които вълнуват както депутатите, така и гражданите.

По думите му, винаги трябва да се говори за очакваните резултати от реформата. Когато те не са ясни, оставало съмнение, че може да има провал.

От ГЕРБ заявили пред здравния министър, че разчитат на неговата експертиза и тази на екипа му, но всеки трябва да е наясно какви са очакваните резултати. „След 1-2-3 месеца ние трябва да коментираме конкретните постигнати резултати", отсече Цветанов.