Със скандал приключи гласуването на проектодоговора с 4-те банки за посредничество при поемането на външен дълг от държавата за периода 2015-2017година, предаде money.bg. Представители на БСП и "Атака" напуснаха на залата.

Причината е, че при гласуването се получи резултат от 9 „за", 4 „против" и петима депутати се въздържаха, което означава, че този законопроект не може да бъде приет в комисията. Тук се включи решаващата роля на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, която не призна единия глас „против" - този на Георги Търновалийски от БСП.

В началото на заседанието друг депутат от левицата - Румен Гечев, заяви, че Търновалийски е болен и не може да присъства. Тогава Стоянова каза, че ще зачете неговия глас като „против". По-късно шефът на комисията използва процедурна хватка и не зачете този глас, заради не представен болничен на Търновалийски.

Така в крайна сметка Менда Стоянова обяви, че законопроектът е приет с 9 гласа „за" и 8 гласа „против" и „въздържал се".

Припомняме, преди няколко часа парламентарната външна комисия отхвърли искането за поемане на нов дълг, като там против бяха патриотите и БДЦ.
По-късно обаче от пресцентъра на НС разпратиха съобщението, че в същност комисията била приела законопроекта за дълга с 9 гласа „за", 3 гласа „против" и 5 гласа „въздържал се".
Председателят на комисията Джема Грозданова уточнява, че на заседанието е преброен като въздържал се и гласът на Красимир Богданов от Патриотичния фронт, който всъщност не е присъствал и не се е регистрирал в началото на заседанието.

С ангажирането на 4-те банки HSBC, Citi, UniCredit и Societe Generale за дилъри на български дълг ние целим прогнозируемост и последователност в политиката на държавния дълг в периода 2015-2017 година. Това заяви по време на изслушване в парламентарната комисия министърът на финансите Владислав Горанов.

По-рано срещу тази точка от дневния ред, с която трябва да се потвърди договора с банките, депутатът Румен Гечев от „БСП Лява България". Той посочи, че договорът противоречи на Конституцията, защото де факто с него се поема нов дълг. Този дълг обаче не е гласуван никъде, посочи още Горанов.

В своето изложение Горанов каза, че това не е договор за дълг и че това остава в прерогативите на Народното събрание, което с бюджета за всяка година приема лимита на държавния дълг. Това е изрично посочено в договора. Там е записано още, че матуритетът на дълга може да е с продължителност до 30 г., а максималната лихва от 10%. Тази лихва е условна и това бе показано от пласираните емисии дълг през последните години, които постигнаха много по-ниски лихви.

Финансовият министър се обоснова, че договорът с банките не е финансова иновация и тази практика не е измислена в България. „Целим да избегнем несигурността", заяви той.

Горанов защити бъдещото поемане на 8 млрд. евро дълг. с това, че през следващите 3 години имаме да погасяваме 9 млрд. евро по стари задължения. В същото време са необходими и средства за покриване на дефицита за посочения тригодишен период.

В своето изказване депутатът от БСП Румен Гечев заяви, че според БСП въобще не би следвало да се разглежда точката за теглене на нов дълг.

„Конституцията ни забранява да възлагаме на когото и да е да взима дълг, който не е одобрен от парламента. В никой закон или в обсъждане в парламента няма такова число като 8 млрд. евро. Противоречи на Конституцията да се гласуват дългове за бъдещи години. Всяка година дълга се гласува по отделно. Никой не е упълномощил правителството да води каквито и да било разговори и да подписва договори на 6-ти февруари за бъдещи дългове за 2016-2017 г. няма страна, в която да се одобряват дългове за години напред", обоснова се Гечев.

И заплаши, че БСП ще сезира Конституционния съд, ако се приеме решението за теглене на дълг. Икономистът посочи:

„Заявявате, че страната, която беше финансова стабилна, ще тегли 8 млрд? Какъв сигнал ще бъде това за чуждите инвеститори? Ако се приеме този дълг, той ни води по пътеката към гръцкия сценарий. Избрали сте тези посредници за 3 години и няма как да ги заобиколите следващите 3 години, те ще търгуват дълга. Изключително опасно е да се товари българската икономиката с дълг от 8 млрд. евро."

Йордан Цонев обяви, че ДПС ще гласува въздържал се, тъй като не разполага с достатъчно информация по предложението. След заседание тяхната група щяла да вземе решение за по-нататъшно гласуване.

„През 2009 г., преди кризата, дългът беше 12, 6 % към БВП. Това, което имаме като прогноза за 2017 г. е, че външният дълг ще бъде 31, 3 %, което представлява около 27, 4 млрд. евро и това е опасно явление. Картината не е добра, възможността страната да влезе в дългова спирала е сериозна. Ще подкрепяме всяко ваше усилие, което би довело до намаляване на задлъжняването на страната", каза още Цонев.

В тази връзка Цонев заяви, че ще поиска в Народното събрание извинение от всички, които през 2013 г. протестираха тогава, заради поемането на дълг от 1 млрд. лева.

Припомняме, че именно заседанието на бюджетната комисия тогава бе последвано от блокадата пред парламента и бе наречено „Нощта на белия автобус".

„По отношение на финансите на държавата не трябва да се говори с лозунги. Не сме нарушили Конституцията нито за миг, защити правителството Горанов.

„Важно е при следващите бюджети, ние тук в комисията по бюджет и финанси да преценим реалните възможности за разходи на държавата. Често обаче се случва други представители на партиите, които са по-речовити и не членуват в тази комисия, да тръбят неверни и стряскащи неща. Това е едно шизофренно поведение на партиите", каза още Горанов.

Той посочи, че ситуацията е такава: държавата трупа дефицит, а това неминуемо води до увеличаване на дълга. Това може да спре, ако започнем да експлоатираме газовите находища в Черно море, пошегува се финансовият министър.