В 13,40 часа 110-киловолтовият електропровод „Галатея" в област Варна е бил включен в електропреносната система на страната от дежурните диспечери в Централно диспечерско управление към „Електроенергиен системен оператор".

Отменен е и ограничителният режим за клиентите на EVN и E.ON и електроснабдяването в региона е нормализирано.

Електроразпределение e започнало поетапното подаване на електрозахранване към крайните клиенти на дружеството на север от Бургас.

Цялостното нормализиране на схемата се извършва максимално бързо с оглед задоволяването на голямата консумация в района. Поетапното включване се налага, за да се избегне претоварване на мрежата и нови аварии, което е в интерес на всички потребители.

Малко по-късно стана ясно, че е възстановено и нормалното електрозахранване към подстанциите в Южното Черноморие.
Съобщението е на Националната електрическа компания (НЕК), цитирани от БТА.

Припомняме, вчера две аварии по електропреносната мрежа засегнаха и северното и южното Черноморие.

Във варненско аварията бе на електропровод Галатея (110 kV) и спря захранването на територията на общините Бяла, Аврен и останалите селища от община Долни Чифлик.

По-рано през деня заради авария голяма част от южното Черноморие също остана електрозахранване.
На тъмно, а по-късно е на режим на тока бяха Слънчев Бряг, Обзор, Свети Влас, Поморие, Ахелой, Сарафово, Каблешково и други.

Заради неуредиците и липсата на ток много чуждестранни туристи заплашиха, че ще подадат искове за анулиране на почивките.