До 4 август, до края на работния ден в Националният осигурителен институт (НОИ) ще се приемат заявления за промяна на сметката и банката, по които пенсионерите получават пенсиите си.

Срокът се удължава заради ситуацията с КТБ и „Креди Агрикол", заради която има възможност пенсиите на редица хора да останат блокирани в банките.

При подаване на заявления за смяна на платеца до края на работния ден на  4 август, пенсиите на лицата ще се изплащат чрез новия заявен платец още от месец август, съобщават от НОИ.

От там напомнят, че за промяна на банкова сметка се подават заявление до териториалното поделение на института, което изплаща пенсията, заедно с копие от документ на банката с номера на новата банкова сметка на титуляра.

Лицата, които искат да получават пенсията си чрез пощенска станция, следва да подадат в съответното териториално поделение на НОИ заявление за изплащане на пенсията, като представят лична карта или удостоверение за регистрация по настоящ адрес.

Управителят на НОИ Бисер Петков заяви пред БНР, че към момента 1223-ма пенсионери, които имат сметки за получаване на пенсии в КТБ и „Креди Агрикол", не са подали заявление за смяна на платеца на пенсиите.