Радвам се, че все повече българи посещават САЩ, все повече българи отиват там да учат, да работят. Радвам се и че все повече американци посещават България и ще стават повече. Това се дължи на подобряването на отношенията между нашите страни и на политическо, и на културно ниво.

Това каза американският посланик у нас Джеймс Уорлик в интервю за БНТ, дни преди отпътуването му от България в края на мандата му.
Припомняме, вчера президентът Росен Плевнелиев награди Уорлик с Орден "Стара планина" първа степен и подчерта, че отличието се връчва заради изключителните му заслуги за укрепване и развитие на българо-американските отношения.

Много се гордея с награждаването вчера. Ще ми се да мисля, че и аз съм допринесъл за подобряване на отношенията между нашите страни през тези години, посочи посланикът и подчерта, че взаимоотношенията между България и САЩ са се подобрили не само между правителствата, но и в областта на културата, образованието.

На въпрос за отношенията му с правителството, Уорлик изтъкна, че споделят общи ценности и общи цели.
Говорил съм по всякакви теми - енергийни проблеми, инвестиции, въпроси на сигурността - те са изключително важни и ще продължават да бъдат такива много след като аз си замина", подчерта посланикът на САЩ и допълни, че сред важните теми са и подобряването в съдебната система и разнообразяването на източниците на енергия. Надявам се България да може да ускори реформите в интерес на своите граждани, сподели Джейм Уорлик.

Попитан дали смята, че гръбнакът на организираната престъпност е бил пречупен през тези няколко години, както твърдят някои членове на правителството, американският посланик посочи: „Не може да се каже, че на 100% е пречупен, но вярвам, че посоката е правилна. Има много работа да се върши още, необходими са продължителни усилия в продължителен период от време".

Във връзка с предстоящото днес изслушване на кандидатите за Висш съдебен съвет (ВСС), Уорлик подчерта: „Това, което се случва днес е една много положителна крачка. Надеждата на всички е новият ВСС да бъде съставен от възможно най-талантливите, почтени хора, отдадени на правосъдие и справедливост в България".

Тъжен факт че, че едва един на 10 души имат доверие в съда. Хората трябва да са уверени, че в съда могат да открият правосъдие. Надявам се новият ВСС да е успешен. След като бъдат избрани новите членове, ВСС ще има много работа за вършене - като избиране на главен прокурор, подчерта посланикът на САЩ у нас.

По повод годишнината от терористичния акт в САЩ на 11 септември преди 11 години, Уорлик си спомни, че в онзи момент е слизал от самолет на връщане от Сант Петербург в Москва. „Казах си - Боже това не може да е истина. Както за всички и за мен беше шок. Ние смятахме, че сме имунизирани срещу такива неща, и както всички не можех да отделя поглед от екрана", разказа още американският посланик.

Той бе категоричен: „Трябва да оценим, че нито една страна няма имунитет срещу тероризма, и всички трябва да сме бдителни. Това един глобален проблем".
За наш късмет в САЩ след 11 септември не сме имали терористичен акт или инцидент, но това е още една причина да сме бдителни. Трябва да се борим с тероризма като атакуваме корена му. Всички трябва да запомнят следното: "Всички трябва да останат бдителни!", подчерта Джеймс Уорлик.

Във връзка с атентата на летище Бургас, който някои нарекоха „Българският 11 септември", посланикът отбеляза: Този терористичен акт не беше срещу България и българските граждани, беше срещу Израел. Но това което видяхме е, че това може да се случи навсякъде. Кой би повярвал преди няколко месеца, че би имало такъв голям терористичен акт. Важно е за българите да осъзнаят, че тероризмът може да ни удари навсякъде и трябва да предприемем мерки, за да предотвратим подобен род инциденти. Нашите правителства трябва да се борят срещу това и всички граждани да са бдителни, отново подчерта Уорлик.

За Марси Райс, която ще го наследи на поста посланик на САЩ в България, Уорлик - сподели, че я познава от над 20 години.
Тя е прекрасен човек и ще бъде добър посланик. На мен ми е изключително тъжно, че трябва да си тръгна, но вие ще опознаете Марси, както опознахте и мен, тя ще е изключително полезна на нашите взаимоотношения", добави той.

Започвам новата работа в понеделник, ще си почина събота и неделя, каза за себе си посланик Уорлик и в заключение добави: „България винаги ще остане в моето сърце".