Група от 160 български туристи плюс десетина души самолетен екипаж пристигнаха на почивка вчера в египетския курортен център Хургада и ще останат там една седмица. Напук на истерията, обхванала Европа след мистериозната катастрофа със самолет на руската авиокомпания "Когалимавиа", нито един от записалите се предварително българи не се е отказал от почивката си, съобщиха туроператори, цитирани от"Труд".

Самолетът от София за Египет излетя в 10 ч българско време в събота. Чартърът е на родната авиокомпания "Българиан еър чартър". Екипажът и самолетът ще престоят една седмица в Хургада, след което ще върнат туристите обратно.

Това са единствените български туристи в Египет в момента, изпратени на организирано пътуване от туроператори, твърдят от бранша. Оттам не знаят има ли хора, отишли индивидуално или през чужди посреднически компании.

"В Хургада всичко е спокойно. Няма никакво напрежение. Евакуацията, за която се говори, малко ми прилича на шоу и политическа игра", каза Гриша Костов, шеф на "Алфатур", която е сред компаниите, предлагащи почивки в Египет.

В петък Министерство на външните работи излезе със съвет към българските граждани да отложат пътувания, които са планирали, към египетските курорти или да не предприемат такива.

Ръководителят на комисията, разследваща катастрофата на руския А321, Айман ал-Мукаддам, съобщи по-рано днес, че в последната секунда на записа от черната кутия се чува шум.

С това той потвърждава съобщеното вчера от френски източници.

Записващото устройство в пилотската кабина е зафиксирало шум в последната секунда на данните за полета на самолета. За момента не знаем причината за този шум, уточнява ал Мукаддам.

Той призова да се споделя всяка информация, която може да осветли случилото се с руския А321.