Пакетът закони за националната сигурност е приет на вносител, което означава, че законите не са окончателно приети и в тях трябва да се направят конкретни корекции в определен срок.

Причината за това е основно заради настояването на съвета за административна реформа да се преоцени статута на цивилните служители в службите като разузнаването и други, обхващани от законите.

Ако си счетоводител в такава служба, трябва ли да вземеш два или три пъти повече пари, отколкото счетоводител в друго министерство ще преоценяват юристите, поясниха от правителствената информационна служба.

Като пример те посочиха още, че идеята е нещата да се регламентират както в министерство на отбраната - там счетоводителите са по договори по кодекса на труда или по закона за държавния служител, а не по закона за отбраната и въоръжените сили.

Иначе правителството одобри пакета закони и предлага на парламента да ги приеме. Те са четири на брой и регламентират сферата на националната сигурност, като включват рамков закон за управлението на системата за защита на националната сигурност, закон за държавната агенция разузнаване, закон за военното разузнаване и закон за национална служба „Охрана".

Проектите бяха изготвени от работна група с представители на изпълнителната власт и администрацията на президента и от септември са предложени на обществено обсъждане.

Създава се регламентация на парламентарен контрол над разузнавателните служби и НСО, както и законови възможности за участие на гражданите чрез техни организации в политиката за национална сигурност.