Най-добрият български тенисист Григор Димитров детронира вече бившия шампион на "Уимбълдън" Анди Мъри, надигравайки го в четвъртфинален двубой от надпреварата. Гришо се наложи с 3-0 сета (6:1, 7:6, 6:2).

Това бе дуел №5 между Димитров и Мъри, като до момента шотландецът водеше с 3:1 победи. Единственият успех на Гришо срещу този опонент датираше от началото на настоящия сезон (Акапулко, полуфинал).

Днес Димитров за втори път в кариерата игра на четвъртфинал на турнир от Големия шлем. Първият бе на Australian Open 2014 (загуби от Рафаел Надал).
С победата си над Мъри Гришо ще играе за първи път в кариерата си на полуфинал в Шлема. Там той ще срещне Новак Джокович, победил трудно с 3-2 сета Марин Чилич.

С достигането си до тази фаза на турнира Димитров на практика си гарантира място в Топ 10 на света. Гришо достигна до №9.

С историческата си победа и класиране на полуфинал Гришо си осигури 440 хил. паунда (553 хил. евро) от наградния фонд на Уимбълдън.
Ако преодолее това препяствие и достигне до филнал, най-добрият български тенисист за всички времена ще добави в сметката си 880 хил. паунда.
Наградата за победителят в тазгодишното издание на най-популярния тенис туринир в света е 1,76 млн. паунда (2,2 млн. евро).

Подробности в topsport.bg...