С 19 гласа „за", 13 „против", 4 невалидни бюлетини и 15 негласували председателят на русенския Общински съвет Искрен Веселинов запази поста си.

За свалянето му бяха необходими 26 гласа, пише RuseNews.

Оставката на Веселинов бе поискана от групите на ГЕРБ и "Професионалисти за просперитет на Русе", след конфликта им с председателя се задълбочи и той поде процедура по отстраняването на съветника от ГЕРБ Ваньо Танов.  

На днешното заседание от ГЕРБ потвърдиха аргументите - системно неспазване на разпоредбите на правилника за организацията и дейността на общинския съвет, незаконосъобразни действия по време на сесиите, некомпетентост при изпълнение на задълженията му и при воденето на заседанията.

От „Атака" заявиха, че няма да подкрепят предложението, а от група Център - че няма да участват в гласуването, за да не се губи времето на местния парламент.

При тайното гласуване не стана ясно защо ГЕРБ и ППР не получиха всички обещани гласове: заедно с ДПС, групите им би трябвало да излъчат 20 гласа, а получиха с три по-малко.

Регионалният координатор на ГЕРБ Пламен Нунев коментира, че ще поискат промени в правилника за работа на местния парламент.

Самият Ваньо Танов отказа коментар.