Военно-окръжна прокуратура - София привлече като обвиняема проф. Мирослава Кадурина - Илиева. Тя е ръководител на Катедра по дерматология, венерология и алергология на МБАЛ - София към ВМА-София и началник на Клиника по дерматология и венерология.

Кадурина е привлечена като обвиняема за престъпление по служба (чл. 282 ал.2, пр.1, във вр. с ал.1 от НК), информират от прокуратурата. Спрямо д-р Кадурина е взета мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 10 000 лева.

Припомняме, скандалът с ВМА гръмна през февруари, след като беше разпространен репортаж за нарушения в клиниката по дерматология, ръководена от доц. Мирослава Кадурина. В него бе замесен и бившият шеф на ВМА ген. Стоян Тонев, като той бе уличен в злоупотреби.

След разговор с премиера, ген. Тонев, тогава депутат от ГЕРБ и председател на здравната комисия в парламента, подаде оставка. В началото на март - 5 март, Военно-окръжна прокуратура - София привлече като обвиняем Тонев. Наложена му бе мярка за неотклонение „парична гаранция" в размер на 10 000 лева.

Обвинението срещу Кадурина идва два месеца по-късно. То е с днешна дата.

От държавното обвинение уточняват, че в периода 29 ноември 2004 г. -10 септември 2014 г. проф. Кадурина е превишила правата си, като е извършила служебни действия в нарушение на Закона за лечебните заведения и Правилника за устройството и дейността на Военномедицинска академия. Деянието е извършено с цел да набави имотна облага за себе си и за „ДЕРМА - ПРИМ- МК" ООД, на което е мажоритарен собственик.

Като длъжностно лице във ВМА, проф. Мирослава Кадурина е предоставила на „ДЕРМА - ПРИМ- МК" ООД свободно и неограничено във времето ползването на  6 медицински апарати, собственост на ВМА. Освен това, посочват от военната прокуратура, тя е предоставяла безвъзмездно и без правно основание ползването на 5 апарати, собственост на ВМА, на обща стойност 671 403 лева.

Възлагала на служители на Клиниката по дерматология и венерология да извършват и процедури на пациенти на „ДЕРМА - ПРИМ- МК" ООД с апаратура, собственост на ВМА. Това ставало в работното им време, наред със задълженията им по трудов договор с ВМА. Пациентите обаче заплащали на търговското дружество, а не на ВМА, посочват още от обвинението.

Уточнява се, че в резултат на престъплението са настъпили значителни неимуществени вредни последици за Военно-медицинска академия. „ДЕРМА ПРИМ-МК" ООД е осъществявала конкурентна търговска дейност, неразграничима от дейността на Клиниката по дерматология и венерология при ВМА. Дружеството е ползвало материални и кадрови ресурси на Военномедицинска академия за медицински услуги, които са били заплащани на дружеството, става ясно от съобщението на прокуратурата.

За ВМА са настъпили и значителни имуществени вреди. Болницата е заплатила 45 289.68 лева за абонаментната поддръжка за периода 01 ноември 2007 год. - 10 септември 2014 г. на лазерна хирургична система. В този период апаратурата е ползвана без основание от ДЕРМА ПРИМ-МК" ООД, но не е и за нуждите на ВМА.

58 692,00 лева са отишли за абонаментна поддръжка в периода 18 февруари 2014 г. до 10 септември 2014 г. и консумативи на стойност 13190,00 лева за периода 01 януари 2012 до 31 декември 2013 год., на лазерна система.

От прокуратурата изтъкват, че и стойността на абонаментната поддръжка, и консумативите са заплатени на дружеството от пациентите.

В късния следобед от пресцентъра на ВМА потвърдиха, че проф. Мирослава Кадурина е подала рапорт за напускане. В момента тече процедура за освобождаването й от длъжност. Точната дата, от която ще бъде освободена, обаче не е ясна.