Пробите за антракс и от втората умряла крава във варненското село Млада гвардия са положителни. Това обяви областният управител на Варна Стоян Пасев, цитиран от БНР, след заседанието на кризисния щаб заради заразата от антракс.

Този път мерките са били взети навреме и животното е загробено на 2 м дълбочина до сметището в селото.

Областният управител обясни, че всички проби от затворените заведения във Варна и района вече са изпратени в лабораторията на Българската агенция за безопасност на храните в София. От там е дошло обещанието, че ще работят в събота и неделя и в понеделник до обед ще има яснота дали след обеззаразяването на заведенията през нощта има ефект и дали всички проби от там ще бъдат отрицателни. В такъв случай няма да има никакви опасения за зараза.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че всички проби от каймата и месните продукти от затворената транжорна в кв. „Аспарухово" са отрицателни. Именно там е била разфасована заразената крава. Месото, което е било разпространено в заведенията и в един кулинарен магазин в морската столица, не е било заразено.

Собственикът на транжорната е дезинфекцирал редовно, но не достатъчно ефективно, обясни изпълняващият длъжността директор на Областната дирекция за безопасност на храните във Варна д-р Даниел Денев. Той нямал право да вкарва каквото и да е здраво или болно нерегламентирано месо за обработка.

Земеделската министърка Десислава Танева пък обяви, че заради заразата с антракс ведомството й ще започне да проверява как служителите в Областната дирекция на Агенцията по храните във Варна са си вършили работата. Там, където има установена вина, ще бъдат наложени най-жестоките санкции, закани се Танева.

Законови промени, които да позволяват налагане на санкции на частните ветеринарни лекари, които не изпълняват задълженията си, обмислят от министерството.