РЗС внася в Народното събрание проект за решение за  отмяна на националния референдум с въпрос „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?".

От партията на Янев са категорични, че парламентът е допуснал очевидна грешка, тъй като чл. 9, ал. 1 от Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт допуска провеждане на национален референдум само по въпроси от компетентността на Народното събрание.

При това положение държавният глава е длъжен да сезира Конституционния съд за противоконституционност на чл. 6, ал. 1 от Закона за референдумите, както и за противоконституционност на решението от 24.10.2012 г. за провеждане на национално допитване, искат от РЗС.

Те настояват президентът Росен Плевнелиев да обяви позицията си за целесъобразността на референдума, тъй като  държавният глава следва да заема категорична и ясна позиция.

Политическият съвет на РЗС е на мнение, че референдум с подобен въпрос е не само противоконституционен, но и вреден, защото той не е в дневния ред на обществото и опорочава идеята за референдумна демокрация. Общественото настроение показва не само, че до урните няма да отидат повече от 4 млн. души, какъвто е прагът, за да бъде допитването успешно, но няма да гласуват „за" и тези 700 000, които са подкрепили подписката на БСП.

От РЗС отправят критики и към левицата, посочвайки, че чрез насрочения референдум бившите комунисти се опитват да узаконят създаденото от тях корупционно енергийно лоби и предупреждават, че в момента се извършва проучване на грандиозната корупция по проекта „Белене", данните от което все още не са оповестени.

Според РЗС първият референдум в демократична България би следвало да бъде за приемане на нова конституция, в която да залегне намаляване броя на народните представители от 240 на 100, премахване имунитета на депутати и магистрати, както и други промени.