Проектите в сферата на строителството на газопроводи от Русия за Европа ще вземат под внимание интересите на Сърбия. Това заяви външният руски министър Сергей Лавров след срещата си с външния министър на Сърбия Ивица Дачич.

„Обсъдихме ситуацията около "Южен поток". Сигурен съм, че решенията, които ще бъдат приети в новите условия, ще отчитат интересите на Сърбия. Ние ще направим всичко за това", успокоил руският министър своя сръбски колега, съобщават руски медии.

Дачич от своя страна заявил, че Белград е разочарован от ситуацията с „Южен поток". „Този проект гарантира енергийната сигурност на Сърбия. Трябва да се намери възможност за продължаването на реализацията на този стратегически важен проект за Сърбия", подчерта сръбският министър.

По думите на Дачич, Сърбия възнамерява да продължи консултациите с Русия относно възобновяването на строителството на газопровода „Южен поток". Получаването на руски газ само през територията на Украйна не устройва Белград.

„Нашият президент и премиер разговаряха с президента Путин и министър-председателя Медведев, и както ме информираха, те ще продължат тези разговори", заяви Дачич.

Той също така подчерта, че Русия не оказвала никакво давление на Сърбия по отношение на европейския път на страната.

От своя страна Лавров определи като „неоколониален жаргон" изявленията за давление на Москва спрямо Сърбия.

„Що се отнася до обвиненията по време на срещата на Г-20 в Бризбън, че Русия засилва икономическата и политическата зависимост на Сърбия от Руската федерация, ние не се занимаваме с това. Това е неоколониален жаргон. Ние се занимаваме със Сърбия за съгласуването на проекти", изтъкнал Лавров.