Френският президент Франсоа Оланд заяви след проведената тази вечер среща на Нормандския формат за Украйна, че в Източна Украйна се спазва договореното в Минск спиране на огъня и ситуацията е спокойна, но пълното изпълнение на споразумението се очаква да стане факт до края на годината, предадоха световните информационни агенции.

Срещата на лидерите на Франция, Германия, Русия и Украйна бе посветена именно на напредъка по изпълнението на условията на мирното споразумение.

Договорено е било увеличаването на пропускателните пунктове на границата между Украйна и Русия.

Също така трябва да продължи размяната на затворници.

Достъпът на хуманитарните организации до нуждаещите се от помощта им хора трябва да бъде гарантиран, каза още той.

Той настоя също така на всички кандидати, които ще участват в изборите в Донбас да бъде даден имунитет. Вотът в Източна Украйна трябва да се проведе не по-късно 80 дни, след като Киев приеме съответния закон, смята той.

Вотът обаче е насрочен за 18 октомври и той предупреди, че това няма да бъде възможно, тъй като за организацията на избори са необходими поне 3 месеца.

Припомняме, че преди общата среща, четиримата лидери проведоха срещи помежду си, като основно се е обсъждала Сирия. Порошенко и Оланд също така коментираха и отпадането на визите за украински граждани.

Френският президент Оланд качи в акаунта си в Instagram кратко видео, показващо ръкуването между президентите Путин и Порошенко.
Това става преди началото на официалните разговори на "Нормандската четворка", събрала се в Елисейския дворец.

Оланд коментира и Сирия, като заяви, че Москва винаги е подкрепяла президента Башар Асад да остане на поста си и по този начин е свързана и участва в конфликта, предаде ТАСС.

Позицията на руския президент Владимир Путин по този въпрос не се е променила, напомни той.

Той също така заяви, че е подчертал пред руския си колега, че ударите, които Русия нанася в Сирия трябва задължително да са насочени по позиции на "Ислвмска държава", да се действа отговорно.

Очаква се следващата среща на четиримата лидери за Украйна да се проведе през ноември.