На собственика на кораба "Свети Николай" Дойчин Дойчев София е повдигнато обвинение, съобщиха от спецпрокуратурата, цитирани от БТА.

Той остава в ареста за 72 часа с обвинение за организирана престъпна група, занимавала се с трафик на наркотици. Подобно обвинение ще получи и Руслан Колев, който бе посочен като строителен предприемач, замесен в схемата. Не се изключва съпричастни на групата да са част от задържаните в Испания българи.

По-рано днес стана ясно, че арестуваните у нас във връзка с кораба са освободени. Впоследствие обаче се разбра, че собственикът на фирмата „Сийборн трейд" Дойчин Дойчев и 37-годишният Руслан Колев са докарани в София тази сутрин. Снощи са пуснати за два часа от ареста в Бургас и после отново са прибрани от полицията и доведени в Специализирания съд, съобщава БиТиВи.

Според разследващите и двамата са знаели с какво е натоварен корабът. В немалко от случаите, когато се подбира екипаж за съд, превозващ пратка наркотици, моряците знаят за онова, което ще се трафикира, коментира вчера  вътрешният министър Цветан Цветанов.

Припомняме, трима души бяха задържани в България в рамките на разследването.  Вчера стана ясно, че третият задържан Христо Христов също е освободен.

Корабът „Свети Николай" бе задържан след обмен на информация чрез Интерпол и взаимодействие с правоохранителните служби на Кралство Испания. При извършеното претърсване на борда на плавателния съд бяха намерени и иззети около 3 тона кокаин, като капитанът и членовете на екипажа - общо 21 български граждани бяха задържани.

Кокаинът е с много висока чистота, подчертаха от испанските органи на реда. По цени средни за Европа заловената дрога струва около 150 милиона евро.

По-рано днес транспортният министър Ивайло Московски коментира, че задържането на българския кораб „Свети Николай" в Испания ще се отрази негативно на българския флаг.