От КНСБ също не са доволни от работата на Тристранката, където не се поставяли всички важни за обсъждане въпроси.

Припомняме, преди два дни всички работодателски организации разпространиха декларация, заплашвайки, че ще напуснат тристранката, сериозно недоволни от начина й на функциониране.

На пресконференция в централата на КНСБ заместник-председателят на синдиката Чавдар Христов обяви, че проблеми в тристранното сътрудничество има и към настоящия момент. Ние споделяме тревогата по ритъма на работа, допускат се пропуски в дейността на Тристранката, недоволен е Христов.

По думите му от правителството не се съобразяват в достатъчна степен с членовете от закона, които уреждат тристранното сътрудничество.

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване, който е вече в НС, не беше обсъден в НСТС предварително. Това е осигурителен закон и попада в параметрите на НСТС и трябва да вземем отношение. Това е един много тревожен факт сам по себе си, възмутени са в КНСБ.

По сметки на синдиката за последните 10 години не е имало законопроект, който да не е внесен за обсъждане в Тристранката, особено с такава значимост за социалните партньори. Сега има компенсиращи усилия, които не говорят добре за синхрона в самото правителство, възмутени са в структурите на синдиката.

От КНСБ имат претенции по още един законопроект - този за адвокатурата, касаещ социално-правни отношения, срещу него вече има създаден широк фронт от различни организации, обясниха синдикалистите.

Те предявяват претенции към правилника на НС, където пише, че такива ЗИД-ове, внесени от народни представители, трябва да се обсъждат от НСТС.

От КНСБ настояват в дневния ред на Тринстранката да присъстват и законопроекти от кръга на жизненото равнище по смисъла на чл. 3 от Кодекса на труда.